A piac szerint nő a magyar államcsőd esélye

2009.02.13. 14:18 Módosítva: 2009.02.13. 14:57
Az elmúlt hetekben a régió valamennyi országában érdemben emelkedett az a mutató, amely a piac által érzékelt államcsődkockázatokat tükrözi. Magyarországgal kapcsolatban az elmúlt napokban két nagy londoni bankház is adott jóslatot arra vonatkozóan, hogy emelkedni fognak az említett kockázatok. A friss adatok arra utalnak, hogy kezdhetik dörzsölni a tenyerüket a megnyitott pozícióikon elért nyereség miatt.

Előbb a Merrill Lynch, majd a Barclay's Capital londoni stratégái hívták fel ügyfeleik figyelmét arra, hogy a jelentős forintgyengülés mellett még túlságosan "elnézőek" a befektetők a magyar államcsőd árazott kockázata kapcsán, így azt javasolták, hogy vegyék az állam nemfizetési kockázata ellen a következő 5 évre fedezetet nyújtó hitelderivatívát, mert annak ára emelkedni fog ( úgynevezett 5 éves CDS-felár).

A magyar mutató a tegnapi zárószint alapján már 532 bázisponton (5,32 százalékon) állt, holott bő egy hete még mintegy 100 bázisponttal alacsonyabb szinten mozgott - írja a Portfolio.hu. Az eddigi történelmi csúcs kissé 600 bázispont felett volt tavaly október közepén a legfeszültebb napokban, majd a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelkeret megszerzését követően jelentősen csökkent.

A gyengülő forint, a magas külső adósság és a magas kamatok mellett az államadósság belátható ideig emelkedő pályán van. A problémát nehezíti, hogy a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásai is igen gyengék, miközben az állampapírpiac egyelőre igen korlátozott forrásbevonást tesz lehetővé a magyar államnak. Mindezek alapján egyelőre a nemzetközi hitelkeret segíti a magyar államadósság finanszírozását.

Tegnap Széles Gábor nagyvállalkozó azt jelentette ki, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet a magyar állam csődje. Egy hete pedig Suchman Tamás szocialista képviselő lengette be az államcsőd veszélyét, utána meg magyarázkodhatott, hogy nem úgy értette. Az ilyen jelzések bizonyára nem segítik a befektetői aggodalmak enyhülését.