Minden pénzünket menekítsük aranyba?

2009.02.19. 07:33
A kockázatkerülés legújabb, a korábbinál is biztosabb jeleit vélhetjük felfedezni az árupiacokon. Az arany unciánkénti spot jegyzése kedden átlépett a 970 dolláros szinten is, és a szakértő szerint a nemesfém szárnyalásának koránt sincs vége.

Euróban számítva minden eddiginél drágábban adják-veszik az aranyat az árutőzsdén. A közös európai fizetőeszköz dollárral szembeni hirtelen leértékelődése, amelyet a Moody's befektetési szolgáltató kedd reggeli - európai bankokkal kapcsolatos - figyelmeztetése váltott ki az euró dollárkurzusát az 1,26-os szint alá nyomta, egyúttal felgyorsította a tőke biztonságos eszközökbe menekítését is. Az arany azonnali jegyzése héthavi csúcsot döntött, megközelítve a tavaly nyári szinteket. A szakemberek szerint a nemesfém trendszerű emelkedést mutat, ami a válság utolsó felvonásának kezdetét is jelezheti.

Míg a válság tavaly nyár végi kiteljesedése idején egyedül a készpénz tűnt jó befektetésnek, és az invesztorok a tőkepiacokon épp olyan hevességgel likvidálták pozícióikat, mint az árutőzsdéken, addig novembertől - az októberi tőzsdei pánikot követő lábadozás során - az arany más árupiaci termékekkel ellentétben ismét vonzóvá vált. Heitner Tamás, a Solar Capital szakértője a Napi Online kérdésére elmondta: az emelkedés azóta tart, amelyet csak tovább erősíthetnek egyes, az árupiacoktól független tényezők. Amennyiben az arany nem veszít mostani fényéből, úgy a korábbi várakozásoknál jóval hamarabb, április helyett akár már februárban is átlépheti az 1000 dolláros határt, ám a trendet még az sem szakítaná meg, ha ideiglenesen 900 dollár közelébe vonulna vissza az árfolyam.

A kockázat nem kell, az arany igen

Az arany árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt töretlen emelkedésére annak ellenére került sor, hogy a tőkepiacokon időről-időre korrekciót mutattak az irányadó indexek, és a dollár is felértékelődni látszott az euróval szemben. A kockázatkerülésre egyre inkább hajlamos befektetőket már nem nyugtatják meg a mindössze pár napig tartó pozitív irányú kilengések, az Egyesült Államok gazdasági kilátásai pedig egyáltalán nem garantálják hosszú távon a zöldhasú stabilitását. A Solar Capital saját becslése szerint a dollár az év második felében jócskán begyengülhet, hiszen az Obama-kormány által meghirdetett gazdaságélénkítő csomag által mozgósított irdatlan pénztömegek inflációgerjesztő hatása tagadhatatlan. A Solar várakozásai szerint az euró a dollárral szemben 2009 közepére újra visszaerősödhet az 1,4-1,5-ös szintekre, ami tovább segítheti a nemesfém jegyzésének emelkedését.
A World Gold Council adatai szerint az arany iránti kereslet az elmúlt év utolsó negyedében több mint negyedével nőtt. A londoni árutőzsdén a 2007-es év negyedik negyedévében regisztrált 821,8 tonnás forgalom 2008 év végére 1000 tonna fölé emelkedett, míg a származékos termékek iránti kereslet majdnem megháromszorozódott. A tavalyi negyedik negyedéves 798,84 dolláros unciánkénti átlagárfolyam kevesebb, mint 10 dollárral volt magasabb, mint egy évvel korábban, ám a kereslet hirtelen emelkedésével jelzett felfelé mutató trend kezdete óta több mint 170 dollárral ugrott meg a jegyzés. Az arany spot árfolyama kedden 974 dolláron tetőzött, szerdán délelőtt 963,93 dolláron cserélt gazdát Londonban.

Óvakodj a tőzsdétől!

A nemesfém tegnapi vágtája a Moody's reggeli bejelentésével is összefüggött, miszerint a hitelminősítő ronthat a kelet-közép-európai kitettségekkel rendelkező bankok besorolásán. A Moody's bejelentése tovább növelte a kockázatkerülési hajlandóságot, egyúttal eladási hullámot indított meg a tőzsdéken, újabb mélységek felé taszítva az irányadó indexeket. A szakértők világszerte azt javasolják, hogy a jelenlegi tőkepiaci helyzetben a legokosabb, amit a befektetők tehetnek, ha távol tartják magukat a parkettektől, hogy a veszteségek további halmozódását elkerüljék. Az ilyen bizonytalan helyzetben az arany mindig is biztonságos befektetésnek számított; a devizapiacok jelenlegi volatilitását szemlélve még vonzóbbnak tűnnek a nemesfémek, de jelentős átcsoportosítások történtek a kötvénypiacokról is.
A MarketWatchnak nyilatkozó elemzők elmondták: a világ állampapírpiacain megháromszorozódott a kibocsátás, ám a kereslet látványosan visszaesett. Az amerikai és az európai kötvénypiacok telíttsége miatt a hozamszintek egyre alacsonyabbak, a kormányzatok válságkezelést megcélzó, folyamatosan növekvő kiadásai pedig bizalmatlanságot szülnek az állampapírokkal szemben is.

Az aranybefektetések iránti vonzalmat az is növeli, hogy a nemrég bejelentett, valamint bejelentésre váró kormányzati gazdaságösztönző programok inflációgerjesztő hatása egyelőre nehezen felmérhető, és nemigen prognosztizálhat deviza- és az állampapírpiac mozgása sem. A vételi kedvet erősíti tovább, hogy spekulációk szerint a központi bankok növelhetik aranytartalékaikat. A Reuters arról számolt be, hogy orosz jegybank már emelte is az arany részesedését a készletekben, és ezt az év során még folytatná.

Mindezek alapján Heitner Tamás úgy véli, hogy a jelenlegi piaci körülmények mellett akár további 10-15 százalékos drágulás is valószínűsíthető. Ha viszont a gazdasági mutatók tovább romlanak, és ezzel párhuzamosna erősödik a kockázatkerülés, még tempósabb aranyár-emelkedés sem kizárt.