Klaudia
-4 °C
2 °C

Több szexadó Floridában

2009.03.02. 10:53
Az újabb bevételi forrásokat kereső amerikai törvényhozók a pornóújságok, a sztriptízbárok és más, erotikus jellegű szolgáltatások adótartalmának emelését tervezik Floridában, miközben újfajta járulékokat is kivetnének.

Az USA több állama, így Florida is nagyobb adóbevételhez szeretne jutni a szexiparból. Számítások szerint ha a sztriptízklubokba járók 5 dollárral többet fizetnének, az dollármilliókban kifejezhető többletet jelentene az állami kasszáknak. Péntek és szombat esténként ugyanis általában tömve vannak az ilyen szórakozóhelyek parkolói, az üzlet remekül megy.

A törvényhozók szerint újfajta, az iparágra kivetett adók is elképzelhetőek. Ezek elsősorban a szexuális témájú honlapokat, illetve a segédeszközöket és filmeket árusító boltokat érintenék.

Az üzletek tulajdonosai sem tiltakoznak különösebben az új járulékok miatt. Ahogy egyikük mondta: "A mi üzletünk nagy haszonnal jár, mert az embereknek mindig igényt tartanak ezekre a szolgáltatásokra."

Ugyanakkor sokan úgy vélik, a gazdasági válság a szexiparra is negatív hatással van : Larry Flynt, a Hustler magazin kiadója és Joe Francis pornókirály az Egyesült Államokban szövetségi segélycsomagot sürget, amely megmenthetné az összeomlástól az ágazatot.

Szerintük ötmilliárd dollár elegendő lenne ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz gazdasági időszakot, és megelőzzék az évi tizenhárommilliárd dolláros forgalmú iparág csődjét.

Az amerikai pornómágnásokhoz hasonlóan a pornókiadók Németországban is állami segélyért folyamodtak.