A PSZÁF-ot meglepetésként érte a nyilatkozat

2009.03.04. 17:30 Módosítva: 2009.03.04. 17:33
Nem formális egyeztetés már zajlott a tagországok között a szerdán kiadott nyilatkozatról, de az meglepetésként érte a PSZÁF-ot, hogy már ma kiadták. A nyilatkozatban a régió országai elhatárolódnak attól, hogy egy kalap alá vegyék őket.

A PSZÁF elnöke a kelet-közép-európai uniós tagországok felügyeletének deklarációjával kapcsolatban elmondta, hogy arról az egyeztetések a Prágában most zajló uniós Európai bankfelügyelők Bizottságának (CEBS) ülésén vetődött fel kedden. Az elmúlt napokban nem formális egyeztetés zajlott a dokumentumról, amelyben a magyar illetékesek is részt vettek, de a magyar fél arra számított, hogy az ülés végén esedékes a formális megállapodás arról.

Így meglepetésként érte a magyar illetékeseket az öt ország által aláírt dokumentum megjelenése, amint arról tudomást szereztek, azonnal intézkedtek, hogy Magyarországot is tüntessék fel az aláírók között, hiszen az egyeztetés során mindvégig egyetértett a deklaráció alapgondolatával. A cseh és a szlovák jegybank honlapján jelent meg először a deklaráció, először Magyarország megjelölése nélkül, azonban a magyar illetékesek intézkedését követően e két honlapon is kijavították a szöveget és Magyarország is bekerült az egyetértő országok felsorolásába – mondta Farkas István.

A több kelet-közép-európai uniós tagország felügyelete által szerdán kiadott deklaráció kiváltó oka az volt, hogy az utóbbi időben, elsősorban a sajtóban olyan értékelések és kijelentések hangzottak el, amelyek az unión kívüli és az unión belüli kelet-európai országok helyzetét próbálták összemosni – mondta Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője. Erről már jó ideje és sokat beszéltek a pénzügyi felügyeleti szervek vezetői az utóbbi időben. Egyhangú a vélemény arról, hogy az egységes Európai Unió tagállamainak pénzügyi-gazdasági helyzete összehasonlíthatatlan a kelet-európai országokéval.

Az egységes európai megközelítést általában is támogatja Magyarország – mondta Farkas István, utalva arra, hogy tavaly a magyar miniszterelnök vetette fel elsőnek az európai közös pénzügyi felügyelet felállításának szükségességét. E javaslatban is megfogalmazódik az a szemlélet, amely szerint az Európai Unió tagjait kell és lehet is egyforma mércével mérni.

A közös nyilatkozat hatására – miután Magyarország nem volt a dokumentum első változatának aláírói között – a forint történelmi mélypontra sülyedt az euróval szemben. Bővebben itt olvashat a deklarációról és a következményekről.