Simor: Ez vergődés, perspektíva nélkül

2009.03.05. 07:20
Az államcsődnek a közelében sem vagyunk, de komoly lépéseket kell tennünk, hogy Magyarország ne szoruljon a külföld segítsére – mondta Simor András, a nemzeti bank elnöke a HVG-nek adott interjúban. Az állami elvonást csökkenteni kelene, és nem szabadna kiskapuk keresgélésével készülni az euró bevezetésére.

Nem áll küszöbön az államcsőd, nem kell arról beszélnünk, hogy az állam ne tudná törleszteni a hiteleit és azok kamatait, továbbá nem lenne képes eleget tenni egyéb vállalt kötelezettségeinek – fogalmazott a HVG-nek adott interjúban Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ugyanakkor tény, hogy a magyar állam a nemzetközi intézmények segítségére szorul, és a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy ez a helyzet elmúljon.

Ehhez Simor szerint az kell, hogy "a hazai össztermékhez, a GDP-hez viszonyított államadósság növekedése megálljon, ma ugyanis leginkább ez rontja Magyarország hitelképességét". Csakhogy a Gyurcsány-csomag intézkedései erre "nem elegendők sem mélységükben, sem ütemezésükben", az ugyanis magasan tartja az adókat és alacsonyan a foglalkoztatást.

Emiatt az állami újraelosztás még a mostani magas, a GDP közel 50 százalékára rúgó szintnél is is magasabbra fog nőni. Ezt pedig Simor szerint sokkal radikálisabb kiadás- és adócsökkentéssel lehetne elkerülni. Az újraelosztás különbsége "mára már közel 3 ezer milliárd forintra nőtt" a visegrádi országokhoz képest, amit ugyan "nem lehet egyik napról a másikra ledolgozni, de legalább gyorsan kellene haladni ebbe az irányba"..

Ezzel szemben ami most Magyarországon történik, az Simor szerint nem más, mint vergődés perspektíva nélkül. Előremutatónak tartja a Reformszövetség javaslatait, mondván: "hosszabb távú programot vázolnak föl, amelyben a kiadáscsökkentés összértéke mintegy 1300 milliárd forint. Másrészt nem a kiadások egy évre befagyasztását vagy egyes területekről egyszerű pénzelvonást javasolnak, hanem megváltoztatnák a szabályrendszereket, ami ezáltal biztosíthatná, hogy a megtakarítások hosszú távon is megmaradnak".

A jegybank válságban betöltött szerepéről azt mondta: "a monetáris politika nem képes orvosolni a problémák gyökereit, a magyar gazdaság szerkezeti gyengeségeit. A mi eszközeink legfeljebb arra elegendőek, hogy csökkentsék a jelenlegi válsághoz való alkalmazkodás költségeit". Simor szerint "a válság előtt a devizakölcsön-nyújtásban talán túlzott hitelezési kockázatot vállaló bankok most... az indokoltnál is óvatosabban hiteleznének".

SImor András arra a kérdésre, hogy 300 forintos eurónál van-e az ország pénzügyi stabilitása, azt válaszolta: "nincs ilyen árfolyamszint, pontosabban a határ a világgazdasági helyzet függvényében és a hazai gazdaság folyamatos alkalmazkodása révén állandóan változik".

A jegybank elnöke az euró bevezetése, esetleg a miniszterelnök által javasolt gyorsított bevezetése kapcsán úgy fogalmazott: "a belépéshez szükséges négy maastrichti konvergenciakritérium közül az idén jó, ha egyet teljesítünk: az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 3 százalék alatt lehet". Simor szerint ezért "nem a kiskapukat kéne – jó magyar szokás szerint – keresgélni, hanem végre nekigyürkőzni a feladatnak, ahogy ezt mások is megtették".