300 alatt tarthattuk volna a forintot

2009.03.11. 09:00 Módosítva: 2009.03.11. 09:35
A monetáris tanács aktívan hozzájárult a 300 fölötti forint-euró árfolyamszint eléréséhez, abból a téves meggyőződésből kiindulva, hogy a gyenge forint enyhíti a recesszió okozta problémákat, mondja Hamecz István. Az OTP Alapkezelő vezérigazgatója szerint a kormány nem ismerte fel, hogy nem rövid távon van szükség a hiány leszorítására, hanem középtávon, strukturális reformokkal kell biztosítani az államháztartás fenntarthatóságát, az államadósság csökkentését.

Nagyon szerencsétlen volt az IMF-megállapodás feltételrendszere, mivel rövid távon kötötte ki a hiány leszorításának kényszerét, és a gazdasági visszaesés közepette szűkítette be az annak enyhítésére rendelkezésre álló lehetőségeket, miközben nem írta elő, hogy közép- és hosszabb távon Magyarországnak strukturális átalakításokkal kell biztosítania az államháztartás fenntartható pályáját, mondja Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. A kormány azonban máig nem ismerte fel ezt a problémát, és tény, hogy a magyar gazdaságpolitikai szereplők mögül hiányzik a hitelesség is, amit az IMF szava pótolhatott volna.

Nemcsak a kormány, hanem a monetáris tanács is hibázott azonban az elmúlt hónapokban, ezt minél előbb elismerve „vissza kellene állnia a startvonalra”. A szakértő, aki korábban az MNB ügyvezető igazgatója volt, úgy látja, sikerülhetett volna a 280-300-as sávban stabilizálni a forint-euró árfolyamot, de a jegybank vezetése tévesen azt gondolta, hogy a gyenge forint segíthet enyhíteni a recessziót, és többször is utaltak arra a pénzpiaci befektetőknek, hogy nem bánják a forint gyengülését. Ezzel aktívan hozzájárultak a 300 fölötti árfolyamszintek kialakulásához, márpedig a gyenge forint jelenleg csak fokozza a nehézségeket. Ma már elkerülhetetlen a kamatemelés, de így is kérdéses, sikerül-e újra elérni, hogy 300 forint alá kerüljön az euró ára.