Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A piac szemében Bajnainál csak egy személy lenne rosszabb kormányfőnek

2009.03.30. 14:37 Módosítva: 2009-03-30 14:54:15
Kapcsolódók (21)
A piac által elfogadhatónak tartott külső szakértői kormányzás, illetve a még inkább preferált előrehozott választás forgatókönyve sem valósult meg a hétvégén. Bajnai Gordont végül páni félelmében elfogadta az MSZP és az SZDSZ is. A piac viszont múlt heti felmérésünk szerint bizalmatlan Bajnaival szemben.

Alaposan meg kell dolgoznia Bajnainak ahhoz, hogy hitelessé válhasson. A mostani jelek alapján végeredménynek tűnő kimenetel (hiszen még nem biztos, csak valószínű, hogy Bajnai lesz az új kormányfő) ismeretében visszatekintve a Portfolio.hu múlt heti felmérésére megállapíthatjuk: aligha a pénz- és tőkepiacok szája íze szerint történtek az események.

0330p1

A hitelességi listán utolsó, a szakértelmet megítélő rangsorban a hetedik lett Bajnai a kilenc szóba jöhető jelöltből.

0330p2

Vagy a piac tévedett nagyot, vagy igen erősen kényszermegoldás született, ugyanis még a politikai támogatottsági listán is csak a középmezőnyben végzett Bajnai Gordon. A sokkal előbb végzett Surányi György, illetve a legvégén záró Bokros Lajos felmérték, hogy a programjuk megvalósításában aligha lehet középtávon partner az új MSZP-SZDSZ koalíció, így ők visszaléptek - Bajnai viszont bizakodóbb volt, és végül elvállalta a jelöltséget.

A három szempont szerinti összesítésben végül Bajnai az utolsó előtti lett.

0330p4
0330p3

Persze néhány kört még le kell futni. Az SZDSZ külső szakértők bevonását szorgalmazza, de ez egyáltalán nem biztos, hogy ínyére van a szocialistáknak. Igaz, az elmúlt egy hét során a liberálisok már három-négy alkalommal bizonyították, hogy saját elvszerű kijelentéseiket a pragmatizmus felülírhatja.