Nem lesz elég a 25 milliárd dolláros hitelkeret?

2009.03.30. 09:56
Kopits György, a költségvetési tanács tagja szerint annyira sérülékeny Magyarország, hogy magas kamatok ellenére sem finanszírozzák a befektetők. Bokros Lajos szerint is el kell kezdenünk a tárgyalásokat az IMF-fel egy újabb hitelcsomagról, hiszen a meglévő jövő tavasszal lejár, és akkor sem leszünk jobb állapotban.

Sérülékeny államunkat és gazdaságunkat magas kamatok mellett sem nagyon hajlandók finanszírozni, ezért a piaci forrásokat bizonyos mértékig helyettesíteni kell a nemzetközi szervezetekt hiteleivel – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban Kopits György. A költségvetési tanács tagja ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy rákényszerülhet-e Magyarország arra: jövőre újabb kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól.

Kopits szerint "a jelenlegi helyzet alapján valószínűleg elkerülhetetlen lesz egy második IMF-csomag igénybevétele jövőre": A közgazdász kiemelte: "most isszuk meg a levét annak, hogy a nemzetközi piacok elmúlt években tapasztalt pénzbőségét és uniós tagságunk áldásos hatásait a kormányok rosszul értékelték".

A jelenlegi helyzetben nincs más választásunk, mint a fegyelmezett költségvetési politika, holott már az elmúlt években "nyilvánvalóak voltak a túlköltekezeés kockázatai". Kopits szerint minél hamarabb be kell vezetnie Magyarországnak az eurót. Megvédte a jegybank monetáris tanácsát, mondván: a testület – amelynek 2004-től ő is tagja volt a költségvetési tanácsba delegálásáig – 2004 óta "jelentős hibát biztosan nem követett el a kamatpolitika terén".

Az IMF-fel való újabb tárgyalások elkezdését sürgette hétfőn, a köztévé reggeli műsorában Bokros Lajos is. A volt pénzügyminiszter, az MDF jelenlegi EP-listavezetője, akit lehetséges kormányfőként is emlegetttek a kormányválság elmúlt napjaiban, azt mondta: akármilyen kormány is lesz, annak el kell kezdeni tárgyalni egy újabb IMF-csomagról.

Ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi csomag egy évre szól, jövő tavaszig szól. Márpedig azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy a magyar gazdaság jövő áprilisban számottevően jobb állapotban lesz, mint most van – mondta Bokros.