Árpád
-2 °C
4 °C

Egymilliárdot bukik a BÉT

2009.04.02. 12:16 Módosítva: 2009-04-02 12:16:56
A BÉT éves közgyűlésén határozott a tisztségviselői javadalmazásának csökkentéséről. Az elnök és az alelnök 30 százalékkal fog kevesebbet keresni, az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottság tagjai csak 16 százalékkal. A BÉT tavalyi nyereségét teljes egészében szétosztják a részvényesei között, idén pedig közel 1 milliárd forinttal kevesebb adózott nyereséggel számolnak.

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörően Működı Részvénytársaság 2009. április 2-án éves rendes közgyűlést tartott. Az eseményen a tulajdonosok elfogadták a 2008-as üzleti év beszámolóját, továbbá a Felügyelő Bizottság és a könyvvizsgáló jelentését. A beszámoló szerint a BÉT 2008. éves adózott eredménye közel 2,3 milliárd forint volt, mely 300 millió forinttal csökkent az előző évihez képest.

A tőzsde vezetői szolidarítanak

A tulajdonosok elfogadták a BÉT Igazgatóságának javaslatát az adózott eredmény felosztásával és az osztalék megállapításával kapcsolatban, mely szerint a társaság 2008-as évi nyereségének egészét szétosztják a részvényesek között.

Napirendi pontok alapján a tulajdonosok döntöttek az Igazgatóság, a Felügyelı Bizottság és a könyvvizsgáló 2009. évre vonatkozó díjazásáról. A döntés értelmében – tekintettel a piaci körülményekre - 2009. április 1-tıl a BÉT Igazgatóságának elnökének és alelnökének a díjazását 30 százalékkal, míg az igazgatósági tagok és a Felügyelő Bizottság tagjainak a juttatását 16 százalékkal csökkenti a BÉT.

Jövőre kevesebb pénzt fognak szétosztani

A BÉT Zrt. az idén 1,31 milliárd forint adózott nyereséggel számol, szemben a 2008. évi 2,28 milliárd forinttal. Az árbevételi terv 2,88 milliárd forint, míg tavaly a BÉT bevétele elérte a 3,29 milliárd forintot. A tőzsdeelnök elmondta, hogy az idei évben a költséggazdálkodáson van a hangsúly. Az eredeti költségtervhez képest 7 százalékos csökkentést, 1,7 milliárd forint kiadást tervez a társaság.

A BÉT fő részvényese a bécsi tőzsdét üzemeltető Wiener Börse AG, 50,45 százaléknyi részvénnyel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?