Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Vizsgálat indul az oroszok Mol-vásárlása miatt

2009.04.03. 10:57 Módosítva: 2009-04-03 13:27:45
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálatot indított, hogy kiderítse: szabályosan került-e a Mol egyötöde orosz kézbe. A sa hét elején jelentette be, hogy megvásárolta az OMV 21 százalékos részvénycsomagját. A PSZÁF-vizsgálatot a Mol kérte.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított azért, hogy kiderítse, a szabályoknak megfelelően szerzett-e tulajdonrészt a Mol Nyrt.-ben az orosz Szurgutnyeftegaz. Binder István, a PSZÁF szóvivője a Világgazdaság című lap információját megerősítve elmondta, hogy a felügyelet a tőkepiaci törvényben előírt rendelkezések alapján vizsgálja az ügylet szabályosságát.

A vizsgálatot a Mol panasza alapján indították azért, hogy kiderüljön, a tőkepiaci normák passzusai nem sérültek-e a tranzakció nyomán. A szóvivő részleteket nem árult el, de közölte, hogy a felügyelet nyilvános határozattal zárja le a vizsgálatot.

Binder István emlékeztetett arra, hogy a Molban való tulajdonszerzéssel kapcsolatban nem ez az első felügyeleti vizsgálat: 2007-ben az oroszoknak a pakettet most eladó osztrák OMV olajipari cég felvásárlási kísérleteit is elemezte a hatóság, melynek nyomán a Molt és az OMV-t is bírsággal sújtotta.

A szóvivő elmondta: a felügyeletnek a vizsgálatra 180 nap áll rendelkezésére, ami meghosszabbítható. Ha külső féltől kell beszerezni információkat, a válaszadásig tartó idő nem számít bele a határidőbe.
Binder István jelezte, hogy a felügyelet minél hamarabb le akarja zárni a vizsgálatot.

Az osztrák OMV hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftegaznak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.

Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol részvényeket, a hír meglepetést keltett ipari körökben. Az orosz társaság közleményében jelezte: a részesedés megszerzése jelentős lépés stratégiai céljának teljesítése felé, s az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

A Mol korábban hangsúlyozta, hogy a tranzakciót követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, célja a részvényesi értékteremtés és a Mol csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme.

A Szurgutnyeftegaz Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernje, amelyben számos, nagy kőolaj- és földgáz-tartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban. Piaci információk szerint a cég legbefolyásosabb tulajdonosa Vlagyimir Putyin miniszterelnök, volt orosz elnök.