Magyar kockázatitőke-alap indult

2009.04.17. 14:20 Módosítva: 2009.04.17. 14:35
A hazai intézményi befektetői piac legfontosabb szereplőinek részvételével megalakult az első magyar, magántulajdonú kockázati tőke befektetési alap. A Centrál csoporthoz tartozó Centrál Fund Kockázati Tőkealapot 5,2 milliárd forint jegyzett tőkével alakították, amely várhatóan tovább növekszik. Az alap kizárólag a magyarországi kis- és középvállalati szektorban fektet be.

Április elején, 5,2 milliárd forint jegyzett tőkével alakult meg az első, hazai szabályozás szerint létrejövő kockázati tőke befektetési alap. A jegyzési időszak első zárását néhány hónapon belül várhatóan egy újabb követi majd. Az előzetes tervek szerint a jegyzési folyamat végleges lezárását követően az alap befektethető tőkéje 7 milliárd forint körül alakul.

Az alap legnagyobb befektetője és stratégiai partnere a Bakala Crossroads, az egyik meghatározó elsősorban Közép-Európában aktív befektetési csoport, amely regionális stratégiájának szerves részeként döntött a befektetés mellett. A többi nagybefektető a magyar pénzügyi intézményi szektorból került ki. A Centrál Fund Kockázati Tőkealap a magyar intézményi befektetői piac négy legfontosabb szereplője közül hármat a befektetői között tudhat.

Az alap a finanszírozási gondokkal küzdő magyar kis- és középvállalati szektorban fekteti be tőkéjét, a Centrál csoport faktoring és work-out tevékenységére, és az alap kezelőjénél - a Centrál-Fund Kockázati Tőkelap-kezelő Zrt.-nél - dolgozó szakemberek tapasztalatára támaszkodva. Az alap elsősorban nehéz helyzetben lévő, de komoly értékekkel rendelkező vállalkozásokba kíván fektetni.

A Centrál Fund Kockázati Tőkealap egyfajta hiánypótló a hazai piacon. Annak ellenére, hogy számos KKV küzd finanszírozási gondokkal, a magyar befektetési piacon nincs kifejezetten nehéz helyzetekre szakosodott pénzügyi befektető; a legtöbb piaci szereplő inkább kerüli az úgynevezett 'turn-around' szituációkat. (Ebben az esetben a kockázati tőke társaság tulajdonrészt vásárol, vagy tőkét emel olyan társaságban, amely üzleti nehézséggel küszködik. A cél a vállalat hatékony működésének és jövedelmezőségének helyreállítása.)

Az alap piaca mintegy 2000, jellemzően 2-10 milliárd forint közötti árbevételű potenciális célvállalatból áll. Néhány iparág kivételével gyakorlatilag szektor-korlátozás nélkül zajlanak majd a befektetések, amelyek mérete 750 millió és 1 milliárd forint közötti, és 3-5 éves időtávra szólnak. A Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alap 6-8 cégbe kíván befektetni, a tervezett megtérülés (IRR) 25 százalék feletti.

Az alap minden esetben többségi pozíció megszerzésére törekszik és a megfelelő vállalati tapasztalattal rendelkező munkatársai bevonásával jelentős szerepet kíván betölteni a megvásárolt vállalatok irányításában. Az alapkezelő munkáját és az egyes befektetési döntések meghozatalát a magyar gazdaságban vezető szerepet betöltő szakemberekből álló befektetési bizottság és tanácsadó testület segíti.