Nem változott az alapkamat

2009.04.20. 14:00 Módosítva: 2009.04.20. 15:39
Hétfői ülésén 9,5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelelt az elemzők várakozásának. Sorozatban harmadik ülésén hagyta változatlanul a kamatot az MNB.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 9,5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén az MNB monetáris tanácsa. A testület döntésének hátteréről Simor András jegybankelnök sajtótájékoztatóján elmondta, javaslat csak az alapkamat tartására volt.

A magyar gazdaság romló növekedési kilátásaira nemcsak a pénzügyi és világgazdasági válság, és a bankok visszafogott hitelezései hatnak, de rövidtávon a kormányfő által bejelentett kiigazítási intézkedések is, amelyek hosszabb távon segíthetik a növekedést - jelentette ki Simor.

Kifejtette: bár részleteiben még nem ismert az adóváltozások mértéke, a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy ezek a kormányzati intézkedések rövidebb-hosszabb ideig eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól. Mivel a tervezett áfa-, és jövedéki adó emelések kereslethiányos gazdaságban valósulnak meg, a tervezett 3 százalékos inflációs horizonton vélhetően tartósan nem lesz tartós hatásuk.

Legutóbb január 20-án módosult

A testület legutóbb január 20-án módosította a kamatszintet, akkor 10 százalékról vitték le a mostanira. A múlt hónapban ugyan Simor András és a bank két alelnöke javasolta a kamatszint 10,5 százalékra emelését, ám azt a tanács hat másik tagja leszavazta. Arról, hogy a mostani döntést milyen szavazati arányban hozták meg, május közepén publikálják a jegyzőkönyvet.

A döntés előt a legtöbb elemző a kamat szintentartását valószínűsítette, bár voltak olyan vélemények, amelyek elképzelhetőnek tartottak egy csekély, 0,25 százalékpontos csökkentést. Ez utóbbi melletti érvként említette – az egyébként alapvetően szintén kamattartást valószínűsítő – Unicredit-előrejelzés azt, hogy az államcsőd-kockázati felár három hónapos mélypontra esett.

Ugyanakkor a kamatvágás ellen szólt, hogy a forint árfolyama az elmúlt napokban jelentősen csökkent, azt euró ára a múlt hét második felében 288-289 forint körüli szintről 297 forint fölé emelkedett. A gyengülés hétfőn folytatódott, a kamatdöntés publikálása előtt percekben már csak fillérekre volt a 300-as szinttől az euró ára.

Az infláció – aminek visszafogását kamatemelés szolgálná, míg annak alacsony szintje lehetővé tenne kamatcsökkentést – szintén nem adott egyértelmű támpontot egy kamatmódosításhoz. Annak mértéke most ugyan 3 százalék alá csökkent, ám ősszel várhatóan – épp a gyenge forint miatt – akár 4 százalék közelébe is emelkedhet.