Tekla
5 °C
19 °C

Jövőre sem enyhül a válság Magyarországon

2009.04.22. 15:08
Jövőre akár még tovább is mélyülhet a magyarországi recesszió az export és a fogyasztás visszaesése miatt. A forint további leértékelődése a lakossági hitelek bedőléséhez vezethet, és még az IMF program sikeres beépítése sem tudja garantálni az ország fizetőképességet. Jövőre az ország teljes külföldi adósságszolgálati rátája eléri a 38 százalékot, beleértve a 2009-2010-re vonatkozó rövidtávú kötelezettségek 46 százalékos arányát.

Bizonytalannak látja a magyarországi recesszió végét, és a forint további visszaeséséből eredő fizetésképtelenségi hullámra figyelmeztet országelemzésében az Atriadus nemzetközi hitelbiztosító. Az Atradius szerdai közleményében kifejti: a hitelbiztosító nem tartja reálisnak azokat a jóslatokat, amelyek jövőre fellendülést prognosztizálnak a magyar gazdaságban. A hitelbiztosító szerint az uniós piacok pangása miatt visszaeső export és a megszorító intézkedések nyomán csökkenő belföldi kereslet további recessziót generál 2009 során, és ez továbbgyűrűzhet jövőre is.

Komor kilátások

A piacok élénkülésére vonatkozó kilátások 2010-re bizonytalanok, a háztartásoknak és a vállalatoknak javítaniuk kell fizetési mérlegükön az elkövetkező években, ami továbbra is alacsonyan tartja a keresletet. Az Atradius szerint a magyar gazdaság számára a legnagyobb kockázatot az uniós országok további gazdasági visszaesése, illetve az a kedvezőtlen pénzügyi környezet jelenti, amely a hazai valuta újbóli zuhanását eredményezheti. Egy további forintleértékelődés megemelheti a kereskedelmi hitelkockázatokat, legfőképp a belföldi irányultságú szektorokban. Az országelemzés szerint egy újabb forintesés az euróban erősen eladósodott magán- és közszférára magasabb terheket róna, amely nemfizetésekhez, rosszabb esetben "fizetésképtelenségi bummhoz" vezetne. "

Az IMF-hitel sem garantálja a fizetőképességet

A banki vállalati hitelezés befékeződésével párhuzamosan a korábbi érték két-háromszorosára nőtt a lejelentett késedelmes fizetések nagyságrendje tavaly október óta. "A vállalatok veszteségeit a preventív hitelbiztosítási intézkedések csökkentették" - idézi a közlemény Vanek Balázst, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetőjét.

A cég elemzése szerint még az IMF program sikeres beépítése sem tudja garantálni a fizetőképességet. Jövőre a teljes külföldi adósságszolgálati rátája eléri a 38 százalékot, beleértve a 2009-2010-re vonatkozó rövid távú kötelezettségek 46 százalékos arányát.

A közlemény szerint ezek a pénzügyi lyukak hozzáadódnak a jelenlegi könyvelési hiányhoz, amely bár csökken, a jövőben továbbra is jelentős lesz. Az Atradius arra figyelmeztet, hogy 2009 végére Magyarország nemzetközi tartalékai előreláthatóan kevesebb mint 2 havi importfedezetre apadnak le.