Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az évvéginél is rosszabb helyzetben a cégek

2009.04.22. 07:18
A logisztikai társaság felmérésében a megkérdezettek kétharmada azt mondta, jöbb volt az év végén, mint most. Száz cégból csak 17 nem küzd értékesítési gondokkal, majdnem minden második elbocsátásra készül.

A magyarországi vállalkozások 63 százaléka érzékeli rosszabbnak jelenlegi helyzetét a tavaly év végihez képest, míg 14 százalékuk már kifelé tart a gödörből - derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több mint száz cégvezető, logisztikai és beszerzési vezető megkérdezésével végzett áprilisi felméréséből.

Miközben januárban a cégek háromnegyede küzdött értékesítési gondokkal, addig áprilisban már 83 százalékuk érzékelte a piac szűkülését. Ennek ellenére a cégvezetők a következő hónapokban gyenge, de fokozatos élénkülést várnak a forgalomban.

A felmérés szerint most kétszer annyi vállalat (40 százalék) tervez elbocsátásokat, mint az év elején. Jó hír viszont, hogy a menedzserek nem feltétlenül a létszámleépítést tartják legfontosabb eszközüknek a versenyben.

A recesszió átvészelésére hatból öt vállalkozás vezetett be költségcsökkentő intézkedéseket. A takarékoskodás mellett a vállalati folyamatok optimalizálására kétharmaduk fordított energiát - azaz sokan áttekintették működésüket, racionalizálták tevékenységüket.

A válaszadók 61 százaléka szerint az államnak be kell avatkoznia a gazdasági folyamatokba és hatékony segítséget kell nyújtania - leginkább az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok igénylik a kormányzati támogatást (91 százalékuk), de ez az arány a 10-49 fősöknél is 73 százalék. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy a szakmai szövetségeknek is szerepe van a recesszióból kivezető út megtalálásában.

Chikán Attila, az MLBKT társelnöke tapasztalata szerint gazdaságpolitikai és üzleti körökben egyre többet beszélnek a válság kapcsán a bizalom jelentőségéről: az integráció, az együttműködés, a partnerkapcsolat témáinak előretörése jelzi, hogy ezek a - többnyire nem annyira technikai, mint inkább társadalmi - kapcsolati kérdések meghatározóak az üzleti világban.