Oszkó: Magyarország nincs a csőd szélén

2009.04.29. 12:17
Magyarország nem áll a csőd szélén - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint az ország pénzügyi helyzete is alátámasztja ezt. A miniszter kifejtette azt is, hogy a költségvetési deficit további csökkentésén munkálkodnak, és reméli, hogy mihamarabb az euróklub tagjai lehetünk. Elmondta azt is, hogy kizárólag válságmenedzser kíván lenni, aki útnak indítja a reformokat, vagyis nem kíván politikai szerepet vállalni hosszú távon.

A német konzervatív napilap szerdai számában megjelent interjúban a miniszter mindenekelőtt a kiadási oldalon elmaradt reformokkal indokolta azt, hogy Magyarországot a térségben különösen erősen sújtja a válság. Úgy vélte, hogy ezeket már évekkel korábban végre kellett volna hajtani. Az elmaradt reformok között említette a regionális összehasonlításban lényegesen magasabb szociális kiadások megkurtítását. Ez okozza azt, hogy a magyar gazdaság kevésbé versenyképes, s a válság erősebben érinti, mint más országokat – fejtette ki az új pénzügyminiszter

Oszkó Péter utalt arra is, hogy Magyarország rendkívül erősen függ az eurótérség konjunktúrájának alakulásától. Ha az említett térségben mélyül a recesszió, az Magyarországon is lecsapódik. A magyar pénzügyminiszter ugyanakkor nem értett egyet azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint az ország továbbra is a fizetésképtelenség szélén állna. Úgy vélte, hogy ez a forgatókönyv nem felel meg a realitásnak. Szerinte a jelenlegi pénzügyi helyzet is alátámasztja, hogy nem a csőd szélén állunk.

Tanult a leckéből a magyar

Több más országtól eltérően a költségvetési deficit Magyarországon a bruttó nemzeti termék 3 százalékát teszi ki – mondta el a miniszter, hozzátéve: "Azon vagyunk, hogy ezt a hiányt a válság ellenére csökkentsük. Ezáltal egy olyan időpontban konszolidálunk, amikor más országok adósságaikat részben jelentősen növelik."

Azzal kapcsolatban, hogy a külföldi valutában felvett lakossági hitelek az összhitelek kétharmadát teszik ki, s mindez a magyar problémák egyik fő okát jelenti, a pénzügyminiszter úgy vélekedett: a lakosság tanult a leckéből. Az emberek megértették, hogy az euróban és svájci frankban jelentősen alacsonyabb kamat mellett jutnak hitelhez, de magas árfolyamkockázattal kell szembenézniük. Ezen a téren nincs semmi fajta korlátozó szabályozás, fejtette ki a miniszter, utalva ugyanakkor arra, hogy a bankok megváltoztatták erre vonatkozó gyakorlati tevékenységüket.

Csak válságmenedzsment, és semmi más

A pénzügyminiszter reméli, hogy Magyarország a lehető leggyorsabban az euróklub tagja lehet. "Ehhez azonban mindenekelőtt teljesítenünk kell a maastrichti kritériumokat" - fűzte hozzá. Elutasította ugyanakkor, hogy ezzel kapcsolatban menetrendet vázoljon fel. "Olyan időben, mint a mostani, nem kívánok semmi fajta pontos időtervet rögzíteni, nagy a veszélye ugyanis annak, hogy a tervet nem sikerül betartani. Jobb azt mondani, hogy minden tőlünk telhetőt elkövetünk, s ezáltal jelezzük a piacoknak, hogy a megfelelő úton járunk".

Oszkó Péter az új posztjával kapcsolatos kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években gyakran foglalkozott a gazdaság fokozott versenyképességét és az állami költségvetés szanálását célzó reformjavaslatokkal. "Amikor meghívást kaptam a kormányba, számomra a közreműködés kötelességet jelentett. Válság idején ezt nem lehet elutasítani" - jelentette ki a pénzügyminiszter, aki ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy hosszú távon is miniszter kíván maradni. "Egyértelműen amellett tettem hitet, hogy válságmenedzserként tevékenykedjek, s útnak indítsam a reformokat".