Tízből kilenc adózó az alsó szja-sávba kerül jövőre

2009.05.12. 11:26 Módosítva: 2009.05.12. 11:51
Jövő héten tárgyal a kormány a 2010-es adóváltozásokról. A pénzügyminiszter mindenképpen be kívánja vezetni az ingatlanadót. Oszkó Péter az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az adócsökkentés kompenzálhatja ezt a régi-új terhet.

Ésszerű lenne egy teljes adószerkezet-átalakítás részeként egy általános ingatlanadót bevezetni, ami az ingatlan értékéhez igazodik, vagyis a nagyobb értékűeket magasabb teherrel sújtja - közölte az InfoRádióval Oszkó Péter. A pénzügyminiszter arra nem tudott még válaszolni, hogy mekkora minimális értéktől kell majd ingatlanadót fizetni, de azt mondta: jóval nagyobb lesz a jövedelemadó-csökkenésből fakadó összeg, mint amekkora terhet az ingatlanadó jelent. Oszkó szerint arra nem kell számítani, hogy az ingatlanadó bevezetése miatt több devizahitel dőlne be, sőt, ez a kör nyertese is lehet a változtatásoknak.

A személyi jövedelemadó az átlagbér kategóriájában akár havi több mint 10 ezerrel is csökkenhet - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki hozzátette: a kormány azt tervezi, hogy az adózók legalább 90 százaléka az alsó sávba kerüljön, vagyis megvalósulhat a Reformszövetség által javasolt elképzelés, miszerint 4-5 millió forintig tolják ki a sávhatárt.

Oszkó kiemelte: a foglalkoztatással kapcsolatos terheket kell csökkenteni, emellett fontos az egyszerűsítés, ami az adónemek számának csökkentésével és adminisztrációs terhek egyszerűsítésével érhető el. Reméli, hogy a későbbi években a vállalkozói jövedelmet terhelő adó is csökkenhet.

Az idei már megvan

A pénzügyminiszter szólt arról is: jövő héten tárgyal a kormány a 2010-es adóváltozásokról, a parlament ezt követően vitathatja meg a javaslatokat.

Az idei adócsomagot hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. A módosítások értelmében július 1-től 20-ról 25 százalékra nő az áfakulcs, bevezetnek egy 18 százalékos, kedvezményes kulcsot a tejre, a tejtermékekre, a kenyérre és a pékárukra, augusztus 1-től pedig a távhőre. Január 1-től visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik az szja alsó, 18 százalékos kulccsal adózó sávhatára. Július 1-től pedig a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék.

Oszkó Péter azt mondta: a kedvezményes áfakulcsba azokat a termékeket kívánták sorolni, amelyeket a leginkább rászorultak fogyasztanak, míg az áfaemelést a jövedelemadó- és járulékcsökkentéssel kompenzálja a kabinet.

A pénzügyminiszter szerint nem megkurtítás, hanem racionalizálás történt a családtámogatások terén. Oszkó ugyanakkor nem hiszi, hogy kevesebben fognak gyereket vállalni a rendszer átalakítása miatt, hiszen magas az a jövedelemkategória, ahol rosszabbul járnak a családi pótlék adóalapba tételével.