Nincs többé 13. havi nyugdíj

2009.05.11. 17:37 Módosítva: 2009.05.11. 18:14
Év elejéig visszamenőleg havi 3 ezer forinttal több marad az alkalmazottak zsebében, júliustól 25 százalékra megy fel a normál áfakulcs, de a kenyér, pékáruk, tej és tejtermékek 18 százalékos áfakörbe kerülnek, lesz járulékcsökkentés, csökken a táppénz, megszűnik a 13. havi nyugdíj, változik a nyugdíjemelési képlet - az Országgyűlés ezeket a változtatásokat tartalmazó két törvényt mai ülésén elfogadta.

Bejött a papírforma, a mai zárószavazáson a parlament többsége – ahogyan a múlt heti, a módosító indítványokról tartott voksoláson is – támogatta a kormány idei adócsomagját és a nyugdíjszigorításokat, ezzel pedig a Bajnai-kabinet vette az első komoly akadályt. A szavazásra tehát nem hatott ki a szocialisták számára megsemmisítő, a szabad demokraták számára pedig figyelmeztető tegnapi pécsi polgármester-választás (legalábbis a kormánypárti elbizonytalanodás, amelyet politológusok szerint a pécsi választás kiválthat, még nem volt megfigyelhető a Bajnai-kormány első komoly próbatételénél).

Új adószabályok januártól, júliustól, augusztustól, szeptembertől

Az idei évközi adókorrekciókat minden bizonnyal még legkésőbb e hét pénteken, május 15-én kihirdetik, így az adóátrendezés adóemelési lépései július 1-jétől életbe léphetnek. A nagyobb horderejű adóváltoztatások között lehet említeni azt, hogy a normál, 20 százalékos áfakulcs 25 százalékra tolódik, ezzel párhuzamosan az 5 százalékos kedvezményes kulcs mellé egy újabb, 18 százalékos áfakulcs is bejön. A 18 százalékos kulcsba július 1-jétől a kenyér és pékáruk, valamint a tej és tejtermékek kerülnek, majd nagy valószínűséggel augusztus 1-jétől a távhő is oda kerül.

Az év felétől 5-6 százalékkal emelkedik a cigaretta, az üzemanyag és az alkoholtermékek jövedéki adója.

Lesznek szigorító intézkedések később is. Augusztustól a táppénz mértéke 10 százalékponttal mérséklődik, vagyis aki legalább két éve dolgozik, és táppénzre megy, az a bérének 70 helyett 60 százalékára lesz jogosult táppénz címén, akinek pedig két évnél rövidebb a munkaviszonya, az a mai 60 helyett 50 százalékot kap. A 15 napos betegszabadság alatt járó táppénz pedig a bér 70 százalékára csökken a mostani 80-ról. Szeptembertől a családi pótlék és az anyasági támogatás adóterhet nem viselő járandóság lesz, ami annyit tesz, ezek után nem kell ugyan adózni, de az összes jövedelmet megemelik, így a családi pótléknak megfelelő összeg után adót kell majd leróni.

Hamarosan kifejtjük részletesen

Azt, hogy pontosan mi és mikor változik az adórendszerben, kit hogyan érint, a héten egy külön cikkünkben részletesen ismertetjük.

Ugyancsak külön cikket szentelünk a temérdek nyugdíjváltozásnak is.

A kormány állítása szerint költségvetési szempontból nullszaldósra kalibrált adóátrendezés némely adónemeknél tehercsökkentést foglal magában. Júliustól a munkáltatóknak a munkavállalójuk után már kevesebb járulékot kell befizetniük az államkasszába, a minimálbér kétszereséig a tb- és munkaadói járulék összesen 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra szorul vissza.

Lesz visszamenőleges adócsökkentés is: a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos sávhatára 2009. január 1-jéig visszamenőleg évi 1,7-ről 1,9 millió forintos jövedelemre tolódik, ezzel havonta 3 ezer forinttal több marad a legalább havi 158 ezer forint bért keresők zsebében.

Nyugdíjszigorítások

A ma elfogadott nyugdíj-salátatörvény kivétel nélkül szigorításokat tartalmaz. Így a képviselők többségének szavazatával megszűnt a 13. havi nyugdíj, sőt idén már a második félévi részletet sem kapják meg a nyugdíjasok. Igaz, a 13. havi nyugdíj helyett a nyugdíjprémium bejött a rendszerbe, de annak kifizetését a gazdasági növekedéstől és a költségvetés állapotától teszik függővé, a feltételek alapján pedig jövőre egy fillér nyugdíjprémiumot sem kapnak a nyugdíjasok.

Változik a nyugdíjemelési mód, 2012-től kezdődően évente fél évvel, 65 évre emelkedik a most 62 éves nyugdíjkorhatár, 2010-re tolják ki az idei nyugdíjkorrekciós programot, a 2010-es korrekciós program elmarad, a korai nyugdíjba menetelt pedig büntetik majd azzal, hogy az előrehozott nyugdíj összegét a mainál nagyobb mértékben csökkentik.