Eladó, ami még megmaradt a Gardéniából

2009.05.14. 08:03
Az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. meghirdette értékesítésre a győri székhelyű Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt. vagyonelemeit. A 11 évig a tőzsdén is szereplő cég vagyona harmadannyi, mint a tartozása, így a hitelezők vélhetően nem jutnak teljes egészében pénzükhöz.

A készletekért 95,5 millió, a Gardénia márkanévhez kapcsolódó jogokért 50 millió, a különböző irodai berendezésekért, bútorokért és szoftverekért 30,1 millió, míg a társaság tulajdonában lévő különböző gépjárművekért 10,75 millió forintot kérnek. Pályázni május 22-éig lehet.

A patinás, döntően függönyök és különböző dekorációs anyagok előállításával foglalkozó Gardénia már 2006-ot is 431 millió forintos veszteséggel zárta. A társaság nettó árbevétele 1,5 milliárd forint volt 2007-ben, ám ennek jelentős része ingatlaneladásból származott. A cég közben eladta központi, több mint 55 ezer négyzetméteres telephelyét és egy bérelt ingatlanba költözött, míg az egykori központi telephelyen épül fel a győri Dunacenter bevásárlóközpont.

A társaság rendkívüli közgyűlése a múlt év tavaszán döntött arról, hogy felszámolást kér maga ellen, miután a 170 millió forint könyv szerinti vagyonnal szemben 470 millió forint hitelezői, közte jelentős köztartozás állt. A Gardénia ma is szerepel a legnagyobb adótartozást felhalmozott cégek listáján.

A mostani pénzügyi helyzete gyakorlatilag azt jelentette, hogy az 1995 óta a Zelnik Péter és Holler Iván nevéhez köthető Hungarian Industries 62 százalékos tulajdonában lévő cég teljesen lenullázta magát, holott a tőzsdei bevezetéskor még csaknem hárommilliárd forintos vagyona volt.

A csipkefüggönygyár részvényeit 11 év után, tavaly júliusban vezették ki a tőzsdéről. Az ÁFI szerint a hitelezők csak korlátozott mértékben jutnak hozzá követelésükhöz.