Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Lehetetlen jövőre bevezetni az ingatlanadót

2009.05.14. 08:29
Az értékbecslők végrehajthatatlannak tartják az ingatlanadó 2010-es bevezetését. A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a hiteles ingatlan-nyilvántartás és a feladatkör meghatározásának hiánya mellett komoly aggályokat vet fel a munkára kijelölt állami értékbecslők kiválasztása is.

Amíg nem készül el egy hiteles ingatlankataszter, az egyes ingatlanok árát nem lehet korrekt módon megállapítani, azokra így adót kivetni nem jó megoldás - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke.

Békési Béla szerint az is komoly probléma, hogy egységes szabályozás sem létezik, amely az értékbecslőket minősítené, és meghatározná, milyen munkát végezhetnek el és milyet nem.

A tervek szerint az önkormányzatok sorolnák be az ingatlanokat területi alapon, viszont megteremtenék annak a lehetőségét, hogy aki nem ért egyet a megállapított értékkel, kérhessen az ingatlanára más értékbecslést. Az értékbecslők körét az állam határozná meg, a tulajdonosok erről a listáról választhatnának, de az értékbecslés költségét saját maguknak kellene állniuk. Ezzel a megoldással az Alkotmánybíróság korábbi aggályát küszöbölnék ki.

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke szerint önmagában már az is problémás, hogy az állam döntene arról, mely értékbecslők közül választhatnának a tulajdonosok, ha ellenvéleményt kérnek.

Abszurd, ha egy peres viszonyban az ellenérdekelt fél, ez esetben az állam jelöl ki valakit, hogy esetleg adjon igazat az ingatlantulajdonosnak - magyarázta Békési Béla, aki szerint a kiválasztott értékbecslők igyekeznek majd megfelelni az állam elvárásainak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek