A vártnál kisebbet esett a gazdaság

2009.05.15. 10:36 Módosítva: 2009.05.15. 11:13
Magyarország GDP-je 5,8 százalékkal esett vissza az első negyedévben, az előző negyedhez képest pedig 2,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A régióban is közzétették a GDP-adatokat, mindenhol nagy a visszaesés.

Magyarország bruttó hazai terméke 6,4 százalékkal, a naptárhatást figyelembe véve 5,8 százalékkal csökkent 2009. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – tette közzé honlapján a KSH. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Ez némileg kisebbnek tűnik az elemzők által vártnál, bár meglehetősen szórt jóslatokat adtak. Az elemzői felmérés az első negyedéves GDP-ről 4,7 és 9,8 százalék között mozogtak. A KSH által közzétett számnál csak egy kisebb adat volt, a West LB elemzője 4,7 százalékos visszaesést várt. A többi tíz elemző 5,8 százaláknál nagyobb visszaesésre számított.

Év végére azonban mindenki javulást vár, a legpesszimistább szerint 7 százalék lesz a csökkenés, a legoptimistább szerint 4,5 százalékos.

A tőzsdét és a forintot nem rengette meg a GDP-adat. A BUX reggel még enyhe mínuszba csúszott, utána azonban korrigálni tudott. A vezető részvények is pluszban vannak a Magyar Telekom kivételével. Az euróval 287 forintért kereskedtek reggel, és ez a GDP-adat közzétételével sem változott.

Az export felépülésén múlhat a jövő

A hazai fogyasztás az újabb kormányzati csomagnak is köszönhetően még szűkülhet az éve hátra levő részében, az exportvezérelt ipar azonban elérhette mélypontját az első negyedévben - áll Barcza György, a K&H vezető közgazdászának gyorselemzésében. A szakértő szerint így a GDP további alakulása azon múlik, hogy milyen gyorsan épül fel az export, és ez mennyiben lesz képes ellensúlyozni a csökkenő hazai fogyasztás.

Ezek a folyamatok ugyanakkor segíthetik a GDP strukrúrájának, a külső egyensúlyának kedvezőbb alakulását, ami pedig a forinterősödés irányába hathat (a csökkenő fogyasztás az importot csökkenti). A másik oldalon az inflációs kockázatok (például az áfaemelésből fakadó) növekedése a júniusi EP-választások körüli politikai csatákkal emeli a forint volatilitásának, az árfolyam nagyobb kilengésének esélyét.

Az elemző emlékeztet: a magyar GDP 2008 második negyedéve óta csökken ( -0,3%, -0,8%, -1,5% and -2,3% voltak az előző negyedévekhez mért adatok azóta), így az összességében az elmúlt négy negyedév 4,9 százalékos esést hozott.

Mindenhol visszaesés

Több országban tették közzé a gazdasági növekedési adatokat. A régióban általában jóval kisebb visszaesésre számítottak előzetesen, mint a közzétett adatok. Szlovákia hazai összterméke az első negyedévben 5,4 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől. Az elemzők csak 2,4 százalékos visszaesésre számítottak. Ez volt az első negatív negyedévi GDP-adat kilenc éven belül. Tavaly az utolsó negyedévben a szlovák GDP 2,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.

Románia gazdasági teljesítménye 6,4 százalékkal elmaradt az első negyedévben a tavalyi első negyedévitől. Az elemzők csak 2,5 százalékos visszaesésre számítottak. A tavalyi utolsó negyedben 2,5 százalékkal nagyobb volt a román hazai össztermék az egy évvel korábbinál.

Csehország hazai összterméke az első negyedévben rekord ütemű romlással, 3,4 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől. Az elemzők 2,4 százalékos mínuszra számítottak éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévi, 0,7 százalékos éves többlet után.

A francia hazai össztermék az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest, közölték a francia statisztikai hivatalban pénteken. Az elemzők is 1,2 százalékos visszaesésre számítottak. Ily módon - egymást követő negyedévi visszaesésekkel az előző negyedekhez képest - Franciaország is recesszióba süllyedt.

A tavalyi utolsó negyedben 1,5 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedhez képest. A tavalyi harmadik negyedévben a korábbi becslés szerint sikerült volna 0,1 százalékos növekedést összekaparni, de ezt pénteken 0,2 százalékos visszaesésre módosította a hivatal. A tavalyi második negyedévben 0,4 százalékos GDP-csökkenés volt az előző negyedhez képest. Az eddigi hiedelemmel ellentétben tehát a francia gazdaságban is már - csakúgy, mint a német gazdaságban - negyedik negyedéve tartott a visszaesés, a recesszió már tavaly elkezdődött.

Az olasz gazdaság teljesítménye az év első negyedében 2,4 százalékkal maradt el a megelőző negyedévi teljesítménytől és 5,9 százalékkal állt az egy évvel korábbi szint alatt. Az olasz bruttó hazai termék 29 év óta, azóta, hogy a hivatal a jelenlegi módszertan alapján számítja az adatot, nem zuhant olyan gyors ütemben, mint ez év első negyedében. Az év első negyedévének GDP csökkenése meghaladja a szakértői várakozásokban szereplő, előző negyedévhez viszonyított 1,8 százalékos, illetve a múlt év azonos időszakához viszonyított 5 százalékos visszaesést.

A eurozóna gazdasága a vártnál rosszabb teljesítményt nyújtott 2009 első negyedévében. Az Eurostat frissen közzétett (előzetes) adatai szerint a január-márciusi időszakban 2,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság az előző negyedévhez képest. Éves szinten 4.6 százalékos visszesést mértek. A mai adatok kisebb negatív meglepetést okoztak, mivel negyedéves szinten 2,2, éves szinten pedig 4,1 százalékos visszaesésre számítottak az elemzők.