Nálunk lehet a leglassabb a kilábalás

2009.05.13. 15:42
A gazdasági visszaesés még legalább 2010 elejéig eltarthat az európai régióban (fejlett és fejlődő gazdaságok együtt) - állítják legfrissebb régiós előrejelzésükben a Nemzetközi Valutaalap szakértői. Azok az országok, amelyeket magasabb külső adóssággal ért el a válság, azok hosszabb pénzügyi nehézségekre kell felkészüljenek.

A kedden megjelent tanulmány részletesen foglalkozik a feltörekvő európai régió növekedési kilátásaival, és igencsak komor jövőt vetít előre. Az IMF szakemberei ugyanis úgy gondolják, hogy a világ feltörekvő térségei közül a mi régiónk szenvedhet a leghosszabb ideig a válságtól, 30 százalékos esélyt látnak arra, hogy a térség gazdaságai jövő év végéig kilábalnak.

Európa mély recessziója

A bizalom és a globális kereslet összeomlását követően egész Európa mély recesszióba süllyedt. A gazdasági visszaesés nemcsak a fejlett, hanem a feltörekvő európai térségben is komoly következményekkel jár - írja kedden megjelent Európára vonatkozó régiós kilátásokkal kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap. A friss prognózis megjegyzi, hogy ország specifikus tényezők is szerepet játszanak a válságban, mivel egyes államoknak sokkal szélsőségesebb pénzügyi nehézségekkel kell megküzdeniük, amihez külső forrásokat vesznek igénybe (IMF-hitelcsomagok).

5013abra1

Az európai régióra elkészített kilátások összefoglalója hangsúlyozza továbbá, hogy még erőteljesebb kormányzati intézkedések bevetését feltételezve is a gazdasági visszaesés legalább 2010 elejéig eltarthat. Az export által vezetett fellendülésre pedig a jelenlegi helyzetben korlátozottak Európa lehetőségei - vélik az IMF szakemberei, akik szerint a tőkeköltségek magasak maradhatnak még egy darabig, és egyes feltörekvő európai országok éles csökkenést kénytelenek elszenvedni a tőkebeáramlásokat nézve.

A Valutaalap friss prognózisában a szakértők nagy szerepet tulajdonítanak az országspecifikus elemeknek a jelenlegi válságban. A bizalom helyreállítása érdekében megtett (hitelcsomagért cserébe vállalt) fiskális kiigazító lépések kiemelten fontos részét képezik a programoknak.

Az IMF szakemberei emlékeztetnek arra, hogy a pénzügyi krízissel együtt jelentkező recesszió mélyebb és a kilábalás is lassabban megy végbe. A munkanélküliség növekedő trendje pedig 2010-ben is jócskán ki fog tartani.

Mi vár a régióra?

A Nemzetközi Valutaalap keddi tanulmánya több "fejezetben" foglalkozik a feltörekvő európai régió növekedési kilátásaival. Az IMF szakértői megjegyzik, hogy a globális válság kirobbanása előtt a fejlődő európai régió tudta felmutatni a legjobb növekedési adatokat (Ázsiát követően). A válság pedig ezt a régiót sújtotta a legerőteljesebben. A Valutaalap szakemberei arra a következtetésre jutnak, hogy középtávon régiónk gazdaságai felépülnek az óriási zuhanásból, a válságot követően azonban alacsonyabb növekedési ütemekhez kell szokjanak. Egyes országok esetében jelentősen alacsonyabb lesz a GDP-növekedés, mint a válságot megelőző időszakban - figyelmeztet az IMF és kiemeli: az eredmények azt is alátámasztják, hogy a strukturális reformok erősíthetik a régió gazdasági kilátásait.

5013abra2

Az IMF keddi anyaga egy másik (kisebb) fejezetben a feltörekvő piacokat sújtó válság időtartamával foglalkozik. A Valutaalap szakemberei azt állítják, hogy a jelenlegi pénzügyi válság elhúzódó lesz a feltörekvő országokban figyelembe véve a globális szinten befagyott hitelpiacokat.

Azok a feltörekvő piaci országok, amelyek nem rendelkeznek meggyőző gazdasági fundamentumokkal, azok a múltbeli válságokhoz képest hosszabb krízis elé kénytelenek nézni. Ennek fényében az IMF szakértői azt mondják, hogy a feltörekvő európai régió a többi térségnél hosszabb ideig szenvedhet a válságtól. A modell becslései szerint annak az esélye, hogy a feltörekvő európai országok 2010 végére kilábalnak a válságból csupán 30 százalékos, ami szomorú jövőképet fest számunkra is. Ezzel szemben szinte biztosra vehető, hogy az ázsiai és afrikai fejlődő országok egy éven belül maguk mögött tudhatják a válságot

Az IMF szakemberei a régiók közötti látványos eltérést az egyes országokban tapasztalt kezdeti feltételek különbségeire vezetik vissza. Azok az országok, amelyeket magasabb külső adóssággal ért el a válság, azok hosszabb pénzügyi nehézségekre kell felkészüljenek - véli az IMF a modell eredményeire hivatkozva.