Nagyobb visszaeséssel számolhat a kormány

2009.05.18. 07:39 Módosítva: 2009.05.18. 07:42

A Bajnai-kormány válságkezelő programjában szereplőnél is nagyobb visszaeséssel számolhat az új, most készülő makropálya - értesült a Napi. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Európai Bizottság engedékenyebb lesz-e az államháztartási deficitet illetően.

Még nagyobb recesszióval számolhat a kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szokásos negyedéves konzultációjának mára várt lezárását követően. (Az immár harmadik konzultáció során a Valutalap és az Európai Bizottság által tavaly ősszel nyújtott húszmilliárd eurós hitel felvételéhez kötött vállalások teljesülését vizsgálták a szakértők.) A budapesti egyeztetéseken a Napi értesülése szerint olyan makropályáról tárgyaltak, amely a Bajnai-kormány válságkezelő programjában szereplőnél is rázósabbnak ígérkezik. A GDP az idén 5,5-6 százalék helyett 6,7 százalékkal eshet vissza, amit jövőre további, közel egyszázalékos mínusz követhet. Ez a prognózis még az Európai Bizottság (EB) legutóbbi előrejelzésében szereplő 6,3 százalékos csökkenésnél is borúsabb képet mutat, ráadásul a beruházások és az export visszaesése szintén súlyosabb lehet, miközben a foglalkoztatottak létszáma 3 százalékkal apadhat. Oszkó Péter pénzügyminiszter mindenesetre a konzultációk megkezdésekor még úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány és Brüsszel GDP-prognózisa között nincs nagy különbség, és nem lát okot arra, hogy újabb megszorító lépésektől kelljen tartania a társadalomnak.

Azt viszont egyelőre nem tudni, változott-e az államháztartási hiánycél. Az EB nemrégiben erre az évre 3,4, jövőre pedig 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet jósolt, és elemzők nem tartották kizártnak, hogy a bizottság elnézőbb lehet, azaz engedélyezheti a 3 százalékos hiánycél kismértékű túllépését.