Magyar bankok besorolását rontotta Moody's

2009.05.19. 18:52
Rontotta nyolc magyar bank besorolásait kedden a Moody's Investors Service hitelminősítő - egyes esetekben több fokozattal -, arra a véleményére hivatkozva, hogy a működési környezet gyors romlása jelentős nyomást gyakorol az érintett pénzintézeteknek a pénzügyierő-osztályzattal kifejezett önálló hitelképességi mutatóira.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a visszaminősítések az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB besorolásait érintik. Az FHB osztályzatát a Moody's megerősítette, de a besorolásra érvényes kilátást stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította. A Moody's tavaly november óta összesen két fokozattal, az addigi elsőrendű "A" kategóriából a közepes befektetői "Baa1" szintre gyengítette a magyar állami kötvényadós-kockázati besorolást, negatív kilátással.

A cég hangsúlyozta, hogy a leértékelés a magyar szuverén adósság korábbi osztályzatrontását követi. A Moody's-nál Magyarország még így is eggyel a Fitch, kettővel az S&P által adott besorolás felett van - utóbbi hitelminősítőnél a további rontás már a spekulatív kategóriába helyezné az országot. Ez azt jelentené, hogy a magyar pénzügyi eszközöket befektetési céllal nem, csak spekulatív, kockázatos ügyletek esetére ajánlanák.

A Moody's egyébként a múlt héten rontotta a szlovák bankrendszerre vonatkozó kilátásait is, ami annyit tesz, hogy a következő besorolási lépésüknél a lefelé minősítés a valószínűbb. A szlovák országbesorolás azonban még a Moody's-nál is két, a többi minősítőnél több kategóriával jobb mint a magyar (A1-es vagy A+-os, ami sorrendben az ötödik lépcsőt jelenti, de még bőven a befektetésre ajánlott kategória.)

A szlovák központi bank bírálta a Moody's nemzetközi hitelminősítőt, amiért az negatívra rontotta a szlovák bankrendszer kilátását. A bank szerint a döntés nem tükrözi a tényleges helyzetet és ártalmas lehet.