Harmincmilliárdos állami támogatás az élelmiszeriparnak

2009.06.02. 15:02
Az élelmiszeripari bankgarancia program rövidesen elindulhat, miután az MFB honlapján már szerdától elérhető lesz az igénybevétel szabályait rögzítő feltételrendszer és a szükséges formanyomtatványok is, közölte hétfőn az MFB Zrt. A program lényege, hogy az élelmiszeripari vállalkozások a kereskedelmi bankoktól az MFB által nyújtott, maximum 80 százalékos bankgaranciával középlejáratú forgóeszközhitelt vehetnek fel, ha nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt. 2011. végéig él a program.

A program lényege - tájékoztatott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium -, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel (vagyis a hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel) foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a kereskedelmi bankoktól az MFB Zrt. által adott bankgaranciával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel.

250 millió és 2,5 milliárd között lehet hitelt igényelni

Az MFB által nyújtott bankgarancia mértéke 80 százalék. Ehhez járul még az állam 90 százalékos készfizető kezessége az ügyletek kapcsán. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különítettek el, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé.

Az egy vállalkozás által igényelhető bankgarancia összege 200 millió és 2 milliárd forint között lehet. Ez 250 millió és 2,5 milliárd forint közötti összegű hitel felvételére nyújt lehetőséget. Az élelmiszeripari kis és középvállatoknak kisebb összegű hitelfelvételre is lehetőségük lesz az MFB a hitelprogramon belül.

Agóniát nem hosszabbítanak meg a hitellel

A bankgarancia igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a - lejárt esedékességű - köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak.

A bankgarancia kérelmeket az MFB Zrt. Hitelezési Igazgatóságára lehet benyújtani. Az MFB Zrt. a garanciát igénylő vállalkozással bankgarancia megbízási szerződést köt, amely alapján bankgarancia nyilatkozatot bocsát ki a forgóeszközhitelt nyújtó pénzintézet javára. Ilyen szerződés megkötésére 2011. december 31-ig kerülhet sor. A bankgarancia összege után évenként garanciadíjat kell fizetni. Ennek mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján meghatározott kockázati osztályoktól függően évente 0,5-6,3 százalék között lehet. A díjat évente előre ki kell fizetni. A program részletes feltételeit a termékleírás tartalmazza, melyet az MFB Zrt. a honlapján tesz közzé.