Lassan ébredezni kezdenek a cégek

2009.06.02. 06:41
Bár a Napi felmérése szerint az elmúlt év októbere, a gazdasági válság kezdete óta legalább 400 milliárd forint értékű beruházást állítottak le, illetve függesztettek fel az ország nyugati felében, egyre több jele van annak, hogy a cégek különböző fejlesztésekkel már a jövőt alapozzák.

A győri Arrabona Print & Partner Zrt. partnerei közül ugyan több is csődbe ment az elmúlt hónapok során, a cég mégsem állította le azt a mintegy 3 millió euró értékű fejlesztési programot, amely további jelentős kapacitásbővítést tesz lehetővé. A Dunántúl egyik legnagyobb nyomdai kapacitásával rendelkező társaság cégvezetője, Nagy Zoltán ez évre további jelentős forgalomnövekedést prognosztizál. Az 1,6 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétel után 2009-re már 2,3-2,5 milliárdot várnak. A Széchenyi Nyomdával együttműködő társaság a hazai piac mellett Ausztriában és Szlovákiában is jelentős pozíciókat szerzett az elmúlt időszakban.

Jóllehet a német tulajdonban lévő, marcali székhelyű Ziehl-Abbeg Motor és Ventillátorgyártó Kft. az elmúlt időszakban munkaidő-csökkentésre, sőt jelentős leépítésekre kényszerült, 9,5 millió eurós fejlesztési programjukat nem állították le. Mint Szíjártó Ferenc ügyvezető igazgató elmondta, az anyavállalat ugyanis újabb gyártási programokat telepít Magyarországra. A várhatóan az őszre elkészülő üzemcsarnok létszámbővítést is lehetővé tesz majd.

A sármelléki repülőtér közelében lévő ipari és logisztikai központ területén alakítja ki új központi telephelyét a közelmúltban létrehozott Zala Aszfalt Kft. A több mint egymilliárd forintos beruházás keretében aszfaltkeverő üzem is épül. A mélyépítéssel foglalkozó társaságnál közölték, elsősorban a térségben kezdődő jelentős útépítési munkákra alapozva kezdtek hozzá a beruházási program megvalósításához.

A válság ellenére felgyorsította tavaly elkezdett, több mint 600 millió forint értékű beruházási programját a különböző speciális fémszerkezetek gyártásával foglalkozó Ferro-Special Acélszerkezet Gyártó Kft. - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Ürömi Tamás fejlesztési igazgató. A társaságnak az elmúlt hónapok során annyi apróbb feladatot sikerült összegyűjteni különböző csődbe ment vállalkozásoktól, hogy a kapacitást bővíteni kell. Ürömi ugyanakkor hozzátette, a gazdasági válságtól függetlenül egy sor tevékenységet ma már csak a legkorszerűbb technológiával lehet jól végezni. Aki túl akarja élni a jelenlegi krízist, annak muszáj továbblépni.

Van, ahol szünetelnek a beruházások

Mindemellett a térségben szép számmal találunk példát a leállított, bizonytalan időre felfüggesztett beruházásokra is. A Napi felmérése szerint ezek összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot. Szabó Antal, az Auto-Tech Ipari Alkatrészgyártó Kft. gazdasági igazgatója elmondta, a folyamatosan növekvő megrendelések miatt még 2007 végén zöldmezős beruházás megvalósításáról döntöttek. Az 1,5 hektáros területen - döntően hitelből - tavaly kezdődött el az új csarnok építése. Rendelésállományuk azonban az elmúlt év ősze óta a felére csökkent, az építkezést így novemberben leállították. Egyelőre fogalmuk sincs arról, mit kezdenek a félkész beruházással, hiszen jelenlegi kapacitásukat sem tudják kihasználni, ráadásul ketyeg a hitel kamata. Szabó hozzátette, a csarnokot be kell fejezni, hiszen az állaga romlik, aztán megpróbálják eladni, ám ez a jelenlegi helyzetben nem lesz egyszerű feladat.

Bár a 130 milliárdosra tervezett ingatlanfejlesztés megvalósítását nem vetették el, de - döntően finanszírozási okok miatt - egyelőre parkolópályára került a Soproni Aranytó program is. A Business Sopron Zrt. egy 90 hektáros területen többek között luxusszállodát, kaszinót és konferencia-központot kíván építeni, ám a gazdasági válság miatt a tervezett fejlesztés üteme jelentősen lelassult, hiszen a hitelező pénzintézetek is sokkal óvatosabbak lettek.

Egy még 2008 tavaszán érkezett nagy megrendelés nyomán kezdett több mint 200 millió forint értékű, döntően technológiai fejlesztésbe a négy telephelyen közel 400 dolgozót foglalkoztató PET-MT 95 Fémszerkezet gyártó Kft. A beruházás mintegy 50 új munkahelyet is teremtett volna. Kanizsai Lehel ügyvezető igazgató közölte, már az első új, nagy értékű gépek is megérkeztek, amikor a két legnagyobb megrendelőjük bejelentette, a gazdasági válság miatt harmadával kevesebb ipari szerkezetet rendel, az új programokat pedig leállítják. Ezt követően a teljes beruházás megvalósítását kénytelenek voltak felfüggeszteni.