El akarta adni az OTP az ukrán leányát

2009.06.03. 15:05 Módosítva: 2009.06.03. 15:05

Év elején tárgyalások folytatott az OTP az orosz Szberbankkal az ukrán leány lehetséges eladásáról, de a tárgyalások megakadtak - tudósított a Dealwatch egy a tárgyalásokhoz közel álló informátorra hivatkozva.

A Dealwatch emlékeztetett rá, hogy a Szberbank a múlt hónapban jelentette be, hogy 15 millió részvény kíván kibocsátani 2009 második félévében. Elemzők szerint ezt az összeget a hitelezési veszteségek kompenzálására, illetve akvizíciókra fordítaná a bank.

Az OTP-Szberbank szál nem volt ismeretlen a magyar közvélemény előtt. Az év első felében arról is szóltak hírek, hogy az orosz óriás nem állna meg a keleti érdekeltségeknél, hanem magára az anyabankra is szemet vetett. Azóta az üzlet távol került a realitásoktól, a részvényárfolyam emelkedése, az EBRD-vel való közelgő megállapodás, a magyar banksegítő intézkedések és a nemzetközi klíma enyhülése ellenállóbbá tette az OTP-t a felvásárlásokkal szemben, illetve mentesítette a kényszereladások terhe alól.

Az OTP család leggyengébb láncszeme kétség kívül az ukrán leány, amelynek eladási tárgyalásai kapcsán nem a 650 millió eurós eredeti vételár és a későbbi tőkeemelések megtérülése, hanem az anyabanki finanszírozás kiváltása lehetett az egyik központi tétel. Az ukrán leány az első negyedévben masszív veszteséget termelt, bár az OTP menedzsmentje az év egészére null szaldó közeli teljesítményt és kiszámítható működést ígér.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!