Segített a kormány, még nagyobb bajban a devizahitelesek

2009.06.04. 07:17 Módosítva: 2009.06.04. 08:04
A válság nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítését szolgáló törvényt jóvá kell hagynia Brüsszelnek is. Még az első, márciusban elfogadott törvényre sem bólintottak rá, a kormány máris kiterjesztené a segítséget. Emiatt újrakezdődik az elvileg hatvan napig tartó uniós vizsgálat, és őszre csúszhat a törvény hatályba lépése.

A parlament március másodikán fogadta el a gazdasági válság miatt 2008. szeptember 30-a után munkanélkülivé vált lakáshiteladósok állami garanciájáról szóló törvényt, ám az mind a mai napig nem lépett életbe, mivel az Európai Bizottság még nem bólintott rá - tudta meg a Napi.

A kormány a szerdai döntésével kiterjesztené az állami készfizető kezességet azon lakáshiteladósokra is, akik munka mellett sem tudják fizetni törlesztőrészleteiket. Ez a módosítás miatt újabb heteket csúszhat a törvény életbelépése.

A március elején elfogadott törvény szerint az állam készfizető kezességet vállal a munkanélkülivé vált lakáshitelesek maximum 20 millió forintos - legfeljebb kétéves futamidejű - áthidaló hitelére. Az adósnak vállalnia kell egy minimális - tízezer forintos - részlet törlesztését, az eredeti és csökkentett törlesztőrészlet különbségére vehetik igénybe az áthidaló hitelt az állami garanciával.

A törvényt az elfogadás után az Európai Bizottságnak jóvá kellene hagynia, ugyanis a garancia állami támogatásnak számít, így csak a brüsszeli igen után emelkedhet a javaslat törvényerőre. Elvileg hatvan napja volt az Európai Bizottságnak a törvény jóváhagyására - de a vizsgálat elhúzódott, mivel a Napi információi szerint Brüsszelben eleinte nem is értették a problémát, ugyanis a külföldi devizában való eladósodás nem jellemző más uniós országban.

A választ a Pénzügyminisztérium június közepére várta, ám a kormány tegnapi döntésével - a törvény kiterjesztésével - tovább csúszik az eredeti javaslat életbelépése is. Így a munkanélkülivé vált lakáshiteladósok sem tudják majd igénybe venni az állami garanciát.