Még évekig marad az év végi kötelező-hajrá

2009.06.09. 15:11
Január elsejétől év közben is lehet biztosítót váltani kötelező felelősségbiztosításoknál, ezentúl mindenki akkor válthat, amikor a szerződését kötötte. A kampány azonban nem tűnik el egyik napról a másikra, még évekig a november lesz a legpörgősebb időszak.

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló új törvényt. Ezentúl nem január elsejétől számolják a szerződés egyéves időtartamát, hanem a biztosítás megkötésétől. Így az október végi nagy kampány elhalványulhat, hiszen az ügyfeleknek nem lesz olyan kötelezettségük, ha biztosítót akarnak váltani, hogy november végéig kell felmondaniuk meglévő szerződésüket.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége a szerződéskötések évközi, fokozatosan egyre egyenletesebb eloszlása többek között attól fogja megóvni az ügyfeleket, hogy a biztosítók megnövekedett adminisztrációs terhei miatt ne kapják meg időben az igazolást.

Ezen kívül a törvénnyel létrehozták központi kártörténeti nyilvántartást. Az alkuszok szerint a jelenlegi bonus-malus nyilvántartás korántsem hatékony, ami rengeteg ügyfél számára teszi szükségessé, hogy – alkuszi segítséggel vagy anélkül – maga járjon utána kártörténeti igazolásának, akár hónapokon keresztül. Az új nyilvántartás mindezt kiküszöböli majd.

Az új törvényi rendelkezések az idei kgfb-kampányban még nem érvényesülnek, 2010 január elsejétől vezetik be fokozatosan. Haraszti Zsolt, a Netrisk ügyvezetője szerint legalább 4-5 év kell ahhoz, hogy valóban megszűnjön az év végi hajrá. Ennyi idő kell ahhoz, hogy egyre többen legyenek, akik nem a naptári évfordulón (január elsején) kötötték a szerződést.

Miközben évek alatt egyre kisebb jelentősége lesz az év végi kampánynak, problémát okozhat, hogy az ügyfélnek magának kell figyelnie, mikor kell váltania. A váltás szabályai ugyanis rugalmatlanok maradnak, tehát ugyanúgy a szerződés lejárta előtt 30 nappal kell felmondani a régi szerződést ahhoz, hogy új biztosítóhoz menjen az ügyfél. A jogszabály szerint az évforduló előtt 50 nappal a biztosító köteles értesíteni az ügyfelét arról, hogy lejár a biztosítása, és közölnie kell az új díjat is.

Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók tarifáikat továbbra is csak évente csak egyszer változtathatják. Az FBAMSZ szerint ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

Az online alkuszoknak nem jelent majd nagy változást az új szabályozás - mondta a Netrisk ügyvezetője. Nekik 300 ezer ügyfelük van, őket könnyen ki tudják értesíteni évfordulójuk közeledtéről emailben.