Zsugorodnak a régió gazdaságai - egy kivétellel

2009.06.09. 16:19 Módosítva: 2009.06.09. 16:27
Nemcsak Magyarországon ismertették ma az első negyedéves GDP részletes adatait, hanem a régió több országában is. Romániában a statisztikai hivatal az előzetesnél kisebb, míg Csehországban az előzetesnek megfelelő gazdasági növekedési adatot közölt.

A végleges adatok szerint Románia gazdasága 6,2 százalékkal csökkent az első negyedévben (éves szinten), ami minimálisan ugyan, de jobb az előzetes adatnál (-6,4 százalék) - kezdi régiós kitekintését a Portfolio.hu.

A román gazdaság komoly visszaesésében a legnagyobb szerepet az ipari termelés zsugorodása és mezőgazdaság visszaesése játszotta.

Eközben a cseh statisztikai hivatal az előzetes számoknak megfelelő értékeket közölt az első negyedéves teljesítményről. Csehország gazdasága 3,4 százalékos csökkenést szenvedett el, a visszaesést egyértelműen az export és a beruházások zsugorodásával lehet magyarázni, miközben a lakossági fogyasztás növekedése segített a cseh gazdaságnak.

Szlovákiában egy héttel ezelőtt láttak napvilágot a végleges adatok, ami szerint a szlovák GDP 5,6 százalékkal alacsonyabb volt az év első három hónapjában, mint egy évvel korábban.

graf

A térség gazdaságai közül csak Lengyelország dicsekedhet pozitív növekedési adattal, két héttel ezelőtt ugyanis a lengyel statisztikai hivatal közölte: 0,8 százalékkal nőtt az idei első negyedévben éves alapon a lengyel GDP.

Emlékeztetőül: a ma megjelent statisztika szerint Magyarországon az első negyedévben az előzetesen becsültnél is mélyebb volt a recesszió, 6,1 százalékkal esett a GDP éves szinten. 10 százalékkal fogyasztottunk kevesebbet az év első három hónapjában, mint 2008 hasonló időszakában.