Hogyan nyerhetünk az áfaemelésen?

2009.06.12. 10:32
A júliustól életbe lépő adótörvény-módosításokra felkészülve érdemes lesz előre vásárolni, korábbra hozni részletfizetéseket. Megéri viszont várni bizonyos bevételek realizálásával.

Júliustól 25 százalékra emelkedik az áfa kulcsa, ami az átmeneti szabályok szerint június-júliusban ad némi mozgásteret a vállalkozásoknak. Fő szabályként a megemelt kulcs a június 30-át követő teljesítéskor jelenik meg először. Ez azt jelenti, hogy érdemes lesz adott esetben előrébb hozni a számla kiállításakor a teljesítés időpontját, hogy azt még az alacsonyabb kulccsal lehessen elszámolni.

Ez azért állhat a felek érdekében, mert így a megfinanszírozott áfa miatt keletkező likviditási hiány kisebb lesz. Hasonló elv szerint érdemes eljárni akkor is, amikor a felek részletfizetésben állapodnak meg egymással, és ez átnyúlik júliusra. Ebben az esetben értelemszerűen a már megfizetett összegre visszamenőlegesen nem vonatkozik a megemelt kulcs, vagyis célszerű lehet korábban, június 30-a előtt megfizetni annyi tartozást, amennyit csak lehet. Így csak azt a tételt terheli majd magasabb áfa, amelyiket később fizeti meg az adós. Ez független például attól, hogy a szerződésben egyenlő arányú törlesztésben állapodtak meg a felek, a lényeg mindössze annyi, hogy a kiállított számlából kitűnjön az előrehozott részletfizetés is.

Az is igaz ugyanakkor, hogy ebben az esetben leginkább akkor érdemes előre fizetni, ha a vevő nem áfaalany vagy ha valamiért nem tudja levonni az áfát. Az előrehozott részletfizetés ugyanis valószínűleg nagyobb likviditási problémát okoz, mint a nagyobb összegű megfinanszírozandó áfa.

Nem alkalmazható ez az eljárás azonban a folyamatos értékesítésekre. Nem lehet így a telefonszámlát előre befizetni alacsonyabb kulccsal. Az ilyen típusú, folyamatos szolgáltatásnyújtásnál ugyanis az elszámolás a naptári napok szerint oszlik majd el: ha az elszámolási időszak például 15-étől 15-éig tart, akkor 30-ig a régi, ezt követően az új kulcsok alapján alakul a számla.

Persze az is elképzelhető, hogy éppen a csúszás éri meg a teljesítés megállapításakor, vagyis halasztódjék júliusra a teljesítés. Ebbe a körbe tartoznak az evások, akiknek az áfa csak egy bevételnövelő tétel: nekik júliustól száz forint nettó kifizetés után 120 helyett 125 forint lesz a bevételük - amiből ugyanúgy 25 százalékot adóznak, mint korábban. Vagyis ők akkor járnak jól, ha június 30-át követő teljesítéssel állítanak ki számlát. Ez persze decemberben majd megfordul, hisz akkor az eva kulcsának emelése miatt épp az előrehozott teljesítés lesz majd fontos.