Az Emfesz elhatárolódik saját tulajdonosai háborújától

2009.06.26. 15:06
Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. megpróbálja minimálisra szorítani a cégről szóló negatív sajtóhírek üzleti hatását. A vezérigazgató és helyettese április végén „lecserélte” az ukrán tulajdonost, azóta per és rendőrségi nyomozás is indult a tranzakció ügyében. A cég menedzsmentje most a két igazgató nélkül beszélt arról, hogy a több tízezer lakossági és ipari ügyfél gázellátását a várhatóan még sokáig burjánzó viták ellenére is simán biztosítani tudják.

Bárki hibázott, vállalnia kell majd a felelősséget, így kommentálta a tulajdonosi jog körüli harcot Gallyas Igor, az Emfesz kommunikációs szakértője, aki a szakmai menedzsment kíséretében a sajtó meghívott képviselői előtt elemezte a gázcég körül kialakult helyzetet.

Gallyas szerint a tulajdonosi vita még tovább szélesedhet, belföldön és külföldön egyaránt további vizsgálatok indulhatnak, de az ügyfelek ellátását mindez nem fogja zavarni. Voltak ugyan – főként nagyipari – partnerek, amelyek kifejezetten az áprilisban lezajlott tulajdonosváltás sajtóvisszhangja miatt szerződést bontottak, de a cégvezetés szerint az ügyfélkör még így is növekedett az elmúlt hónapokban.

Mint emlékezetes, a top 50-be tartozó kft.-t április végén vette meg egy dollárért egy rejtélyes apró svájci cég úgy, hogy az Emfesz vezérigazgatója, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között kötött adásvételi szerződést. Az régi tulajdonos, az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas feljelentést tett, és pert indított az ügyben.

Gallyas a pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, a szakmai menedzsment nem tudott az üzletről, „Góczi István nem az a vezető, aki ezeket az ügyeket megtárgyalja a beosztottakkal.”

A vezérigazgató egyébként már két hete Moszkvában tárgyal, találkozott a Gazprom legfelső vezetésével, és várhatóan megnyugtató gázbeszerzési szerződéssel tér majd haza. „Megállapodás lesz, ez száz százalék – mondta a kommunikációs szakember –, és a szerződésen mindenképp rajta lesz a Gazprom áldása, még akkor is, ha olyan céggel köttetik meg az üzlet, amelyik égre-földre tagadja, hogy köze van a Gazpromhoz.”

„Ha meglesz a szerződés, eleget téve az előírásoknak, megnevezzük a Rosgas tulajdonosi szerkezetét” – mondta Gallyas, bár azt elismerte, hogy ha svájci cég fölött több offshore vállalkozás áll, és a végső haszonélvező nem akarja, lehet, hogy nem fog fény derülni kilétére.

A menedzsment tagjai hangsúlyozták, hogy az Emfesz, amely eddig tartozások, adóhátralékok, lejárt hitelek nélkül tudott működni, és ezt az üzleti megbízhatóságot a tulajdonosi viták és a beszállító szerződés hiányában is fenn tudják tartani. „A cégnek mindegy, hogy ki lesz a tulajdonos” – hangoztatták, mert jó ideig a belföldi piacról beszerzett gázzal is ki tudják elégíteni az igényeket.

Gallyas szerint a belföldi beszerzésekkel a cég nyereségének terhére megoldható lesz a működés, de az már most is biztos, hogy a Góczi István által prognosztizált nyereség az idén nem fogja elérni a hatilliárd forintot.