Magyarország szeptember végéig eurókötvényt ad ki

2009.07.01. 14:50
Magyarország szeptember végéig eurókötvényt tervez kiadni, fokozatosan visszatérve a piaci finanszírozáshoz, építve a kormány gazdaságpolitikája iránt növekvő befektetői bizalomra, írta szerdán a Reuters hírügynökség, Oszkó Péter pénzügyminisztert idézve.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy az eddigi fájdalmas költségvetési intézkedések után még további megtakarításokra van szükség a közigazgatásban, hogy az államháztartási hiányt jövőre a hazai össztermék 3,8 százalékára lehessen csökkenteni az idei 3,9 százalékról. Először bizonyítani kellett magunknak és a világnak, hogy a feladatot el tudjuk végezni, és ez a szakasz hétfőn lezárult - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek, arra utalva, hogy hétfőn a parlament jóváhagyta a jövő évi adóváltozásokat, amelyeket a piac a kisebbségi kormány fő próbatételének tartott, és amelyeken a Nemzetközi Valutaalappal tavaly ősszel aláírt hitelkeret-egyezmény is alapul.

Magyarország több bankot megbízott, hogy szervezzen találkozókat kötvénybefektetőkkel egy jövő heti bemutatókörútra, amelynek a végén még nem lesz kibocsátás. A következő időszakban tesztelni akarjuk, mennyi piaci finanszírozást lehet kihasználni. Fontos, hogy az IMF-től van ígéret és lehetőség további finanszírozásra szükség esetén, de először azon kell dolgoznunk, hogy lássuk, miként vonzhatunk pénzt a piacról, és mennyi lehet az a pénz - idézte a Reuters Oszkót.

Arra a kérdésre, megjelenhet-e az eurokötvény a harmadik negyedév végéig, a pénzügyminiszter azt felelte, hogy "a harmadik negyedév végéig ez terveink között szerepel", de nem kívánt nyilatkozni a kibocsátás lehetséges nagyságáról. Egyebekben úgy vélte, az idei költségvetési hiánycél reális, a kormány 6,7 százalékos GDP-csökkenésre szóló előrejelzésén alapul, miután a legtöbb költségvetési intézkedés szerdától életbe lép. Nem számítok a költségvetési tartalék teljes felhasználására, de a második félév még előttünk van - mondta Oszkó a hírügynökségnek. Azt mondta, a kormány nem lesz partner semmiféle választási költekezéshez.

Nem hiszem, hogy lenne lehetőség a költségvetés sarokszámainak módosítására. Lehet vitát nyitni a szociálpolitika prioritásairól, de több pénzünk nem lesz - mondta. Hozzátette: további megtakarításokra van szükség a helyi közigazgatásban és a közlekedési rendszerben, főleg a MÁV-nál. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés végszavazása november közepén, illetve végéig lehetne december közepe helyett, mert az országnak stabil költségvetés az érdeke, még mielőtt megkezdődik a választási kampány, írta a Reuters. A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a bankrendszer stabil, és stabilitása szélsőséges helyzetben is fenntartható.

A Concorde makroelemzője szerint ezt már meg kellett volna tennie a kormánynak, ezért pozitív döntésnek tartják. A kormány vonakodott meglépni ezt, mert félt a sikertelenségtől, de úgy tűnik a piac részéről jövő állandó nyomásnak volt eredménye - írja elemzésében Samu János. Egy jelentős eurókötvénykibocsátás megduplázhatja a piaci finanszírozást.

A Concorde szerint a jegybank a következő ülésén vágni fog a kamaton legalább 50 bázisponttal az erős forint és a csökkenő hozamok miatt.