Nettó hitelezővé vált Magyarország

2009.07.01. 07:41

A prognosztizáltnál jóval nagyobb mértékben esett az első negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya, részben a recessziónak betudhatóan, de segítettek az uniós források is. Bár a Napi-konszenzus már korábban a hazai folyó fizetési mérleg hatalmas korrekciójával számolt, és elképzelhetőnek tartotta, hogy az idei első negyedév külső deficitje egymilliárd euró alá csökkenjen, a tegnap megjelent MNB-adatok ennél jóval nagyobb mértékű mérséklődést mutattak.

Az előző év azonos időszakának 1650 millió és az előző negyedév 2583 millió eurójával szemben ugyanis 590 millióra csökkent a mínusz. A részben a recessziónak köszönhető javulás az összes tételben megmutatkozott. Az import a vártnak megfelelően jóval gyorsabban esett az exportnál, a vállalati profitok zuhanása és a külföldi befektetők államkötvény-eladásai jelentős mértékben csökkentették a kiáramló jövedelmek nagyságát, valamint az EU-s pénzek egy része a folyó transzfereken keresztül segítette a mérleget - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője.

Az unióból beáramló összegek legnagyobb része azonban a tőkemérlegben jelent meg, amelynek az egyenlege 863 millió euróra duzzadt. Így a külfölddel szembeni finanszírozási képesség (272 millió euró) 1995 óta először ismét átlendült a pozitív tartományba, azaz Magyarország nettó hitelező volt az év első három hónapjában. Ugyan az elemzők szerint még történhetnek pozitív meglepetések, az alapforgatókönyvek szerint ez a pozíció nem lesz általános. Biztató a szezonálisan kiigazított folyómérleg-hiány négy negyedéves görgetett adatainak alakulása is - írta elemzésében Szentiványi Nóra, a JPMorgan közgazdásza.

A mostani GDP-arányos 7,7 százalékos szint ugyan még mindig magasnak számít, azonban az előző negyedévhez képest fél százalékpontos csökkenést jelent, év végére pedig 4 százalékra süllyedhet a deficit. További jó hír, hogy a külső finanszírozási igény az év egészében a GDP másfél százaléka alá eshet, amit pedig már egy alacsony mértékű működőtőke-beáramlással is képes fedezni az ország - mondta Suppan.

Míg 2008 szeptemberében sokan attól féltek, hogy nem lesz, aki finanszírozza a régiót, addig most úgy tűnik, hogy erre nincs is igény, így nem kizárt, hogy sor kerülhet a térség pozitív irányba történő átértékelésére a befektetők részéről. Az elmúlt pár napban ugyan elindult a forint erősödése és a cds-spread csökkenése, ez azonban több apró, nem csak hazai esemény következménye. A későbbiekben az azonban Suppan szerint mindenképp pozitív üzenet lesz, hogy az ország eladósodási folyamata, ha a folyó áras bruttó hozzáadott érték esése miatt GDP-arányosan még nem is, de abszolút értékben megállt.