Csak az ukrán tőzsde volt jobb a magyarnál

2009.07.02. 06:44
A világ második legjobban teljesítő tőzsdéje volt Budapest, csupán az ukrán részvénypiac tudta megelőzni a világ tőzsdéi közül a miénket. A nagy második negyedéves rallyban csak három piac tudott esni.

A második negyedévben a feltörekvő piacok tőzsdéin lehetett a legtöbbet keresni - derül ki a Bloomberg dolláralapra átszámított adataiból. Ennek hátterében a kockázatéhség újraéledése, illetve a dollár gyengélkedése játszhatott kiemelt szerepet.

Jó hír, hogy az összesített listán a Budapesti Értéktőzsde a maga 65,6 százalékos erősödésével a második helyet foglalja el, minket csak az első negyedévben a tíz leggyengébben teljesítő tőzsdemutató közé is bekerült ukrán PFTS index tudott lekörözni, amely most 88,6 százalékot emelkedett. Tágabban értelmezett földrajzi régiónkból még a belgrádi tőzsde jutott be az első ötbe, míg a bukaresti a tizedik lett. Érdekes módon az előző negyedév élbolyából senki nem került fel az elmúlt három hónap toplistájára, míg a sereghajtók közül többen (így Ukrajna, Szerbia és Kazahsztán) az élre törtek.

És míg a hagyományosan erősen teljesítő Kínának és latin-amerikai országoknak most hírük-hamvuk sincs, nagy előretörést könyvelhetett el Vietnam és Banglades értéktőzsdéje. Nagyon olybá tűnik, hogy a nemzetközi tőkemozgások néha a legváratlanabb irányba veszik útjukat, pedig még akár fél évvel ezelőtt is mindenki menekíteni próbálta vagyonát a még kicsit is kockázatosnak tűnő befektetésekből.

A legnagyobbat bukni a második negyedévben a minden valószínűség szerint likvidnek nem mondható ghánai tőzsdén lehetett, amely 40 százalékos esést könyvelhetett el.

A másik két mínuszos mutató az ecuadori 11,73 százalékkal, illetve az inkább stagnálónak minősíthető bahreini 0,89 százalékos negatívummal. Így még a vesztesek közé tartozó börzemutatók zöme is 2 százalék feletti emelkedést volt képes felmutatni. Mindenesetre az 55-65 százalék közötti toplistás szárnyalás nem volt egyedülálló, az S&P-500 példának okáért 1998 óta legsikeresebb negyedévét zárta június utolsó napján. Igaz, a 14,62 százalékos emelkedés eltörpül a listavezetőkhöz képest, és visszafogottnak minősül a Nasdaq közel 20 százalékához képest is.

A fejlett piacok közül egyébként 20 százalék felett emelkedve csökkenő sorrendben a német, brit, japán és francia vezető mutatók is lekörözték nagy amerikai társaikat. A leglátványosabb emelkedést 27,46 százalékkal a frankfurti DAX mondhatja magáénak.