50 milliárdos bankgarancia-program indul

2009.07.14. 15:04 Módosítva: 2009.07.14. 15:08
A kormány augusztus közepétől 50 milliárd forint keretösszeggel gazdaságélénkítési bankgarancia programot indít elsődlegesen termelő tevékenységet végző vállalkozásoknak a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közösen – jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

A bankgarancia a 125 millió forint és 5 milliárd forint közötti, legfeljebb 5 éves lejárató forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé a különböző nagyságú vállalkozások számára.

A program a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokon át elsősorban a feldolgozóiparban, az építőiparban, a logisztikai, az információtechnológiai szektorban, a hulladékgazdálkodásban, egyes szállítási ágazatokban, a vendéglátásban működő cégeknek biztosít forgóeszközhitel-felvételi lehetőséget úgy, hogy a hitel tőkeösszegének 80 százalékára piaci alapú bankgaranciát nyújtanak. A programban a vállalkozások 2011. december 31-éig köthetnek szerződést a lebonyolítást végző MFB-vel.

A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány nemrégiben elfogadta a 2009-2013. évekre szóló gyógyszeripari és biotechnológiai akciótervet is. Emlékeztetett arra, hogy a húzóágazatok közül a járműipar, a logisztika területén már elfogadott akcióterv van érvényben, és véglegesítés előtt áll az információtechnológiai akcióterv.