Hétfőn újraindulhat a kamatcsökkentés

2009.07.23. 15:56 Módosítva: 2009.07.23. 16:11
A 270-280 forint közötti euróárfolyamnak és a sikeres eurókötvény-kibocsátásnak hála, hétfőn módja nyílik az MNB-nek fél százalékot vágni a most 9,5 százalékon álló alapkamatból, vélik elemzők. A recesszió idén viszont kicsit még nagyobb lesz.

A januárban megakadt kamatcsökkentést újraindítja a monetáris tanács – így véli az elemzők döntő többsége. A Reuters havi felmérésében részt vevő kéttucatnyi közgazdász közül csak négyen voltak azok, akik szerint nem jövő hétfőn fog fél százalékot vágni az MNB a 9,5 százalékon álló jegybanki alapkamatból. Az elemzők két érvet hoznak fel a monetáris könnyítés mellett: egyrészt, a forint euróval szembeni árfolyama az elmúlt hetekben 270-280 közötti sávban stabilizálódott, másrészt pedig sikeres volt az állam eurókötvény-kibocsátása, ami a külföldi befektetők érdeklődésének indikátora.

Az elemzői konszenzus év végéig további fél százalékpontos kamatvágást valószínűsít. Ezzel 8,5 százalékon búcsúzhat az idei esztendőtől a kamat, ugyanerre számítottak egy hónapja is a felmérésben részt vevők. 2010-ben újabb másfél százalékos könnyítést valószínűsít a piac.

Az idei gazdasági teljesítményről alkotott képüket viszont tovább rontották az elemzők. Úgy látják, 2009-ben 6,3 százalékos recessziót kell hogy elszenvedjen a gazdaság (egy hónapja 6,2 százalékos zsugorodást becsültek), a második negyedév pedig ennél is csúnyábban nézhetett ki, 7,1 százalékkal eshetett vissza a GDP. A jövő évre vonatkozó várakozásukat viszont kicsit javították, de még így is további visszaesésre, 0,5 százalékos GDP-csökkenésre számítanak az elemzők.

Kissé meglepőnek tűnik, hogy sem idén, sem a jövő évben nem tart a költségvetésihiány-cél elvétésétől a megkérdezett közgazdászok többsége, csupán négyen vannak, akik a jegybankhoz hasonlóan úgy gondolják, hogy 2010-ben az államháztartási hiány a GDP arányában négyessel fog kezdődni, szemben a 3,8 százalékos céllal.