Senki nem akar lízingelni

2009.08.06. 12:57
A hazai lízingpiac 70 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A Lízingszövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását elsősorban a kereslet fogja befolyásolni.

A lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke ez év második negyedében 70 százalékkal csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke alig érte el a 226 milliárd forintot. A szerződések száma szintén jelentősen, 74 százalékkal volt kisebb 2009. első felében.

A legnagyobb piaci szereplők körében nem történt változás az elmúlt évben, elsősorban a középmezőnyben erősödött némiképp a piaci koncentráció. A top 20 cégből a legnagyobb 12 vállalkozás csaknem az összes szegmensben érdekelt maradt, néhány társaság azonban kivonult az általa kockázatosnak vélt területekről.

Általános a borúlátás

„A válság hatására – a várakozásoknak megfelelően – megindult az informatikai piac finanszírozási szerkezetének átalakulása. A beruházók érdeklődése egyre inkább a külső finanszírozási források felé fordult. Ennek hatására az általános csökkenéssel szembe ment az IT finanszírozási piac, hiszen 4 százalékkal nőtt ezen berendezések finanszírozási volumene” – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség által a tagság körében végzett felmérés szerint általános a borúlátás, de 2009 második felére a visszaesés enyhe mérséklődésére számítanak. A válság mélyülésével fokozatosan megfigyelhető a várakozások változása is, habár a mostani előrejelzések még mindig a ténylegesnél kisebb éves visszaesést mutatnak.

Olcsóbb lesz az ingó jelzálog bejegyzése

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok. A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség.

„A lízingcégek az elmúlt egy évben folyamatosan alulbecsülték a piaci visszaesés mértékét, ez a gazdasági folyamatok kiszámíthatatlanságának, a bizonytalanság növekedésének a jele” – fogalmazott Lévai Gábor. A főtitkár szerint a piac és az ügyfelek számára biztató lehet a forint árfolyamának jelenlegi erősödése, a sorozatos kamatcsökkentés és a költségvetés várható stabilizálódása, az államcsőd kockázat mérséklődése.

A gépjármű-finanszírozásban – a PSZÁF-szabályozás hatására – rövidült a futamidő. Más területeken viszont a válság hatására egyértelműen csökkent az ügyfelek tehervállaló képessége, és nőtt a hosszabb futamidejű szerződések aránya a teljes portfólión belül.

Használt autót még lízingelünk

Az autófinanszírozás drasztikus visszaesése a második negyedévben is folytatódott, éves szinten eddig 65 százalékos a csökkenés. A szerződésszám 66 százalékos csökkenése meghaladta még a gépjármű értékesítés volumenének visszaesését is, ami az elmúlt negyedévben 60 százalékot tett ki. A flottafinanszírozásnál értékben 46 százalékos a visszaesés a vizsgált időszakban, de a szerződés számban csak 39,5 százalékos. Jellemző, hogy a piaci szegmens eltolódott a használt gépjárművek irányába.

A haszongépjárműveknél mind az értékállomány, mind a megkötött szerződések száma 66 százalékkal esett. 2009 eleje óta az új gépjárművek aránya 26 százalékkal mérséklődött.

Negyedére esett a lakáslízingek száma

Az ingatlanlízingnél a korábbi évek növekedését 2009 első negyedévében 57, második negyedévében már 75 százalékos visszaesés jellemezte. Az év második negyedében egyre többen kerestek kisebb értékű ingatlant, s az újonnan kötött szerződések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest 89 százalékkal zuhant.

A gépeknél és berendezéseknél az első félévben 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben és 66 százalék a szerződés számot tekintve. Az eszközöknél csökkent a mezőgép és építő ipari berendezések részesedése, viszont elkezdett növekedni az IT és irodai berendezések aránya.