Durva benzináremelés jöhet szerdán

2009.08.09. 17:32 Módosítva: 2009.08.09. 17:42
Egy hét alatt forintban mérve tegnap délutánig 6,4 százalékkal kúszott felfelé a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj piacán 7,9 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A Portfolio.hu szerint ennek fényében a jövő héten a magyar benzinkutakon is komolyan emelkedhetnek az üzemanyagok árai.

A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig 5,4 százalékot emelkedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé pedig 7 százalékkal kúszott felfelé.

A forint azonban az elmúlt héten számottevően gyengült a dollárral szemben is (a múlt hétvégi 187,9 helyett péntek délután 190 körül járt a jegyzés). Ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 6,4, a gázolaj esetében pedig 7,9 százalékos emelkedés figyelhető meg a tőzsdei árakban.

Az elmúlt másfél év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban. Ezért pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten.

A Portfolio.hu azonban úgy véli, hogy a tőzsdei árak mozgásának tükrében a benzin és a gázolaj ára is emelkedhet jövő héten. Az emelkedés mértéke a jelenlegi piaci tendenciák alapján legalább literenként 4-5 forint lesz, de ennél akár jóval nagyobb is lehet.

A 95-ös benzin ára a kutak nagy részén már jelenleg is 300 forint körül, jellemzően 1-2 forinttal fölötte van (bár olcsóbb benzinkutakon még 290 forint körüli áron is lehet tankolni). A szerdán esedékes áremelkedés után valószínűleg a legtöbb töltőállomáson 300 forint fölött lesz a benzinár.