Kiütötték a Synergont

2009.08.12. 11:01
Csaknem 10 százáalékos mínuszba csúsztak a Synergon részvényei röviddel a nyitás után, a felfüggesztés után pedig tovább zuhantak. Úgy tűnik a várva várt gyorsjelentés nem hozta azt, amire sokan számítottak.

Alig pár perccel a nyitás után 791 forintig süllyedtek a Synergon részvényei, ami azt jelenti, hogy 9,6 százalékos mínuszban jártak, tehát éppen csak elkerülték a 10 százaléknál nagyobb esés esetén a kereskedésben fellépő néhány perces automatikus szünetet. A forgalom már ekkor jóval az átlagos felett volt, hiszen már több mint 40 ezer papír cserélt gazdát, máskor egy teljes napon nem fordul meg ennyi a parketten.

A felfüggesztést azonban nem sokáig sikerült megúszni, a rövid lélegzetvétel sem segített a részvényeknek: lényegében a cég sajtótájékoztatójával párhuzamosan 12 százaléknál is magasabb mínuszba süllyedtek a papírok, majd 11 óra körül némi korrekció után 9,6 százalékos esésben álltak.

A részvények az elmúlt két napban robbanásszerű emelkedést mutattak, amely mögött publikus érdemi új információ nem állt. A spekulációt alapvetően a tegnap este közzétett gyorsjelentéssel, a régóta emlegetett tulajdonosváltással, illetve a beinduló kis papír ralival kapcsolatos spekulációk fűthették. A megjelent gyorsjelentés azonban egyáltalán nem lett fényes, így az árfolyamban a már tegnap délután megindult korrekció ma tovább látszik folytatódni.

Lazarovits Márk, a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója szerdán azt mondta: a csoport az idén 20 milliárd forint körüli árbevételt és 6 százalékos üzemi eredményt vár. Elsősorban a negyedik negyedévben bíznak, az év utolsó három hónapjában várnak jelentős növekedést. A csoport az első félévben 8,402 milliárd forint bevételt ért el, ami 26 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az adózás utáni eredmény több mint 42 millió forint volt, szemben a tavalyi több mint egymilliárd forint veszteséggel. Az üzemi eredmény 250 millió forint volt, 600 millió forinttal jobb a tavalyinál.