Két százalékkal csökkentek a reálkeresetek

2009.08.19. 10:57
A reálkeresetek - 3,3 százalékos infláció mellett - 2009. január-júniusban 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első hat hónapjában 1,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek egy százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január-júniusban átlagosan 2 millió 667 ezer volt.

Az idén az első öt hónapban a reálkeresetek - a fogyasztói árak 3,2 százalékos növekedése mellett - 2,1 százalékkal maradtak el az előző évitől, a bruttó átlagkeresetek 1,4 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,0 százalékkal haladták meg a bázisidőszakit.

Az idén az első félévben az állami szférában 731 ezren, a versenyszférában pedig mintegy 1 millió 848 ezren dolgoztak, ami összességében a létszám 4,1 százalékos csökkenését jelenti az előző év azonos időszakához képest. Az állami szférában a közfoglalkoztatási formában dolgozók létszámnövekedése 1,1 százalékos létszámbővülést eredményezett, míg a versenyszférában 6,2 százalékos csökkenés következett be.

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 198 200 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 197 000 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 204 100 forint. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,3 százalékkal haladták meg az előző év január–júniusi értékét. Ezen belül a versenyszférában 4,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, az állami foglalkoztatás területén pedig a 13. havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 7,0 százalékkal maradtak el az előző évitől. Jelentősebben felülmúlták az előző év azonos időszakit az energiaipar, az ingatlanügyletek, az építőipar, valamint a szállítás, és raktározás január–júniusi keresetei.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első hat hónapjában átlagosan 4,2 százalékkal haladta meg az előző év január–júniusit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 0,9 százalékkal lett magasabb. A versenyszféra keresetnövekedésében szerepet játszott, hogy a magasabb keresettel rendelkező szellemi foglalkozású munkavállalók aránya megnőtt a teljes létszámon belül.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 121 700 forintnak felelt meg, ezen belül a fizikai foglalkozásúak keresete 89 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 154.700 forint volt. A nettó kereset így átlagosan 1 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,7 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 5,4 százalékos csökkenés jelentkezett.

A 211 100 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 2,0 százalékkal emelkedett az előző év január–júniusához képest. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,1 százalékot tett ki.