100 milliárdos hiány az augusztusi büdzsében

2009.09.07. 17:33 Módosítva: 2009.09.07. 17:52
Már az is nagy szó, hogy idén nem lett lényegesen rosszabb egy havi költségvetési egyenleg, mint a korábbi években. Az augusztusi deficittel az egész éves terv 92 százaléka már összejött, a hiány a határon táncolhat.

Közel százmilliárd forinttal többet költött az államháztartás augusztusban bevételeinél – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából. Két éve csaknem hetvenmilliárd forintos hiány keletkezett a költségvetésben ilyenkor, tavaly pedig 91 milliárdos lyuk jött össze az utolsó nyári hónapban, vagyis a mostani szaldó nem lényegesen rosszabb a megelőző évek hasonló időszakával egybevetve. Már ez is nagy szónak számít, ugyanis idén erre még nem nagyon volt példa.

A javulásra szükség is lenne, ugyanis amíg tavaly az év első nyolc hónapjában az egész éves deficitnek még a háromnegyede sem halmozódott fel, addig idén eddig az egész évre tervezett hiány 92 százaléka már összejött. Az idén év közben hozott takarékossági intézkedések (13. havi nyugdíj második felének ki nem fizetése, a minisztériumi pénzek zárolása) az év második felében fejtik ki hatásukat, a kormány pedig továbbra is abban bízik, ezekkel sikerül a hiánycélon belül maradni. (A GDP arányában 3,9 százalékos a deficitterv.) A jelenlegi előrejelzések szerint a határon táncolhat a hiány, a kormánnyal egyetemben az MNB is – igaz, további pár tízmilliárdos zárolás mellett – elérhetőnek tartja a deficitcélt, piaci elemzők közül páran azonban egy-két tizedpontnyi túllövést becsülnek.

Az államháztartáson belül különösen rosszul fest a tb-kassza helyzete. Az egész éves, még mindig érvényben levő előirányzat 8 milliárd forint hiányt engedélyezne, ennek ellenére a PM 157 milliárdos deficitet jelez előre, de már ezt is – ötmilliárddal – túllépte a nyolc hónap alatt kumulálódott hiány ebben az alrendszerben.

Az augusztusi államháztartási folyamatokról a hét második felében tudhatunk meg többet a szaktárca normál havi sajtótájékoztatóján.