Tovább száguld a tőzsde, 270 alatt az euró

2009.09.17. 09:55

11 hónapos csúcson zárt a New York-i tőzsde, miután a harmadik negyedévre már gazdasági növekedést elővetítő adatok láttak napvilágot. A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön harmadik napja ismét nyereséggel zárt, miután a nap folyamán a japán központi bank javított a gazdaság értékelésén, de a legújabb kamatdöntésével továbbra is nulla közelében tartotta alapkamatát.

Így nem volt nagy kérdés, hogy az európai börzék felfelé kezdenek majd, és ezt láttuk a BUX-nál is. Már a nyitásban 1,43 százalékos, 290 pontos volt az emelkedés, a 20 507 pontról azóta már csak 40-50 pontos emelkedésre futotta. Ez is elég azonban ahhoz, hogy a tegnap beállított éves csúcsok után a részvények árfolyama ne korrigáljon, hanem őrizze, sőt növelje a pluszokat.

Az OTP-nek az 5500-as, a Mol-nak a 16 ezer forintos határ átlépése lehet kritikus, az első órában mindkét papírnál látható volt, hogy ezek azért komoly ellenállásba ütköző szintek, bár az árfolyamok közel jártak, vissza is fordultak.

Eközben a ralliból a forint is profitál, a tegnap estére elért 270 körüli szintek után ma reggel már átkerült a 260-as tartományba az euró ára.