Át kell írni az áfa-visszatérítés szabályait

2009.10.08. 14:42 Módosítva: 2009.10.08. 14:45
Az áfa-visszatérítés egyes szabályainak megváltoztatására szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot csütörtökön. Brüsszel figyelmeztette hazánkat bizonyos reptéri korlátozások és a vasúti verseny biztosításának hiányossága miatt is.

Az uniós tagországok szinte mindegyikét érintő, összesen több tucat szabálysértési eljárást bejelentve az Európai Unió végrehajtó testülete a magyar kormányhoz intézett figyelmeztetést azzal a hiányossággal indokolta, az áfatörvény szerinti azonnali visszaigénylési lehetőség a gyakorlatban nem érvényesíthető olyan esetekben, amikor olyan számla után keletkezik a levonható áfa, amelyet az adózó még nem egyenlített ki. Brüsszel szerint ez sérti az áfarendszer semlegességének elvét, amelyet nemrégiben az Európai Bíróság is megerősített.

A bizottság egy másik eljárás keretében hivatalos figyelmeztetést küldött Magyarországnak amiatt, hogy a budapesti nemzetközi repülőtéren korlátozzák a saját földi kiszolgálásuk ellátására jogosult szolgáltatók és légifuvarozók számát. A brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy ezek a korlátozások nem bírnak jogilag kötelező erővel, és nem használhatók fel új szolgáltatók belépésének megnehezítésére vagy a repülőtéren már jelen lévő szolgáltatók kiszorítására.

Szerepel hazánk azon 21 tagállam között is, amelyet a vasúttársaságok közti versenyt szabályozó uniós szabályok végrehajtásában mutatkozó hiányosságok kiigazítására kértek. A bizottság nem részletezte, hogy mely tagországoknál pontosan milyen problémát lát, de a legjellemzőbb hiányosságok között említette az infrastruktúra irányítása és a társaságok működtetése közti nem kielégítő függetlenséget, a költségcsökkentés, illetve a közvetlen költségeken alapuló tarifarendszer ösztönzésének hiányát, illetve a versenyproblémák rendezéséhez megfelelő hatáskörrel rendelkező független szabályozótestület létrehozásának elmaradását.

Az Európai Bizottság egyik fő feladata, hogy figyeljen arra: betartják-e az EU-tagországok az uniós joganyagban szereplő szabályokat. A csütörtökön bejelentett szabálysértési eljárások főleg az adóügyek, a közlekedés, a pénzügyi szolgáltatások, a szakképzettségi előírások, a környezetvédelem területét érintették.

Belgium, Görögország, Írország, Olaszország és Lengyelország esetében például Brüsszel az Európai Bírósághoz fordul, mert nem teljesítették a cégegyesülésekre és szétválásokra vonatkozó beszámoló-egyszerűsítési kötelezettséget. Finnország, Franciaország, Németország, Luxemburg és Ausztria egyebek között az adózási kivételek, Bécs a regisztrációs adóval kapcsolatos problémák miatt is figyelmeztetést kapott. Görögországot Magyarországhoz hasonlóan az adóvisszatérítési rendszerben mutatkozó hiányosságok miatt is megintették. Nagy-Britannia, Szlovákia, Hollandia és Spanyolország közbeszerzési ügyek miatt részesült figyelmeztetésben, két ugyanilyen ügyet viszont lezártak Németország esetében.

Több tagállamnak a szakképzettségi előírásokra vonatkozó szabályain kell változtatnia. Portugáliában, Spanyolországban, Belgiumban és Cipruson a szolgáltatások szabad mozgásában is talált kivetnivalót a bizottság. Bulgáriának és Romániának természetvédelmi hiányosságokért kell felelnie. Csehországban és Szlovákiában a fogyasztói szerződések tartalmaznak tisztességtelen feltételeket, Hollandiában a diákok támogatása diszkriminatív a bizottság szerint.

Az újonnan indítottak vagy újabb fázisba érkezettek mellett számos szabálysértési eljárás lezárását is bejelentette Brüsszel. Ausztria és Olaszország például új jogszabályban garantálta a faji és etnikai egyenlőséget, így már nem kell uniós retorzióktól tartaniuk. Ausztria, Finnország és Málta uniós szintű munkaügyi esélyegyenlőségi törvényeket hozott, ezért ellenük szintén megszüntették az eljárást e témában. Utóbbi hiányosságai miatt ugyanakkor most figyelmeztették Németországot és Portugáliát.