Újabb postai óriástender lóg a levegőben

2009.10.08. 10:38
A Közbeszerzési Döntőbizottság szerdán tárgyalt arról az eljárásról, amit a Magyar Posta idén májusban írt ki a bankkártya-elfogadást támogató rendszerének kiépítésére és működtetésére. A négy jelentkezőből kettőt kizártak, egyiküket a bankgarancia elégtelensége miatt. Ez a cég fordult a KDB-hez, amelynek azt is el kell döntenie, hogy a "9-e után nem" kijelentésből következik-e, hogy "9-én még igen". A szerdai tárgyaláson egyébként a két versenyben maradt pályázó egyike lényegében érvénytelennek mondta saját ajánlatát, így akár eredménytelenül is zárulhat a tender.

Meddig érvényes az a bankgarancia, amelyről a kiállító bank egyszer azt írta, hogy az alapján 2009. november 9-e 16 óráig érkezett fizetési felhívás alapján elindítja a terhelést, néhány sorral később pedig azt, hogy a "2009. november 9-ét követően érkezett fizetési felhívás alapján a bankot fizetési kötelezettség a kedvezményezettel szemben nem terheli"? A bankgaranciát benyújtó Comparex Magyarország Kft. szerint 2009. november 9-én egész nap, a Magyar Posta Zrt. szerint viszont csak délután négy óráig.

Öten indultak

Ezen a látszólagos apróságon múlhat egy, a Posta által 510 millió forintosra becsült értékű közbeszerzési eljárás sorsa. A Magyar Posta idén májusban írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Posta Zrt. kártyaközpont kialakítására és kapcsolódó szolgáltatás nyújtására, lényegében a bankkártya-elfogadást támogató rendszerének kiépítésére és működtetésére.

Az ajánlati felhívás szerint évi 27 millió tranzakció kezelésére alkalmas, Visa és MasterCard környezetben működni képes, legalább 6000 POS-terminált kezelő rendszert kell kialakítani. A Posta ezen túlmenően határozatlan időtartamra szóló karbantartási és szoftverkövetési szolgáltatásra is szerződne a tender győztesével. A pályázati eljárás kétfordulós volt: az ajánlati felhívásra öten jelentkeztek, közülük négytől kért ajánlatot a Posta, a győztes a 12 részszempont alapján összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó pályázó lehet.

Az első, írásos ajánlatokat 2009. augusztus 10-ig lehetett benyújtani, a négy pályázó – a Polygon Kft., a Fornax Zrt., a Getronics Magyarország Kft. és a már említett Comparex – által ajánlott árak elég széles tartományban szóródtak: a munkát legolcsóbban vállaló Polygon 782 milliót mondott, a Fornax ajánlatában ennek kétszerese, több mint 1,5 milliárd forintos összeg szerepelt.

Négy helyett ketten maradtak

A Posta a négy jelentkezőből kettőt, a Fornaxot, valamint a nem egészen 1,2 milliárd forintos árat kínáló Comparexet kizárta a tenderből. Ezt követően csak a Polygonnal, illetve a Getronics-szal folytatta a tárgyalást, amelyben a végső ajánlattételi határidő szeptember 17-e volt. Eredményt azonban nem hirdettek, hanem miután a Comparex jogorvoslati eljárást kért, az eljárást szeptember 30-án felfüggesztették.

A Posta döntését megtámadó céget a már említett bankgarancia határideje miatt zárták ki. Az ajánlatkérésben az szerepelt, hogy a garanciának 2009. november 9-e éjfélig kell érvényesnek lennie. Emiatt kezdődött szövegértelmezési vita arról, hogy a már említett mondat valójában mit is jelent.

Utána nem, addig igen?

A Comparex ugyanis a banki nyitvatartásra hivatkozva azt mondta: négykor bezárnak a bankok, tehát nincs szükség ennél hosszabb ideig érvényes garanciára, azonban a Posta megállapította, hogy a bank, amelytől a Comparex a garanciát hozta, aznap fél hatig van nyitva. Ráadásul az ajánlatkérő szerint abból a mondatból, hogy 9-e után nem terheli a bankot fizetési kötelezettség, nem fakad az a következtetés, hogy 9-én még igen, míg a pályázó cég szerint a 9-e 16 órás határidőt bővítette ki ez a mondta 9-én egész napra.

A kizárt cég jogorvoslati kérelme a kizárása érvénytelenítése mellett arra is vonatkozott hogy kirívóan alacsony árajánlat miatt zárják ki a tenderből a Polygont (noha a Posta által becsült értéknél még ez a cég is jóval magasabb árat ajánlott). A kérelemről szerdán tárgyalt a Közbeszerzési Döntőbizottság, ezen az ülésen kiderült, hogy a Polygon – egy szeptember 24-i dokumentum szerint – átértékelte, és túlságosan kockázatosnak nevezte az eredeti, írásban benyújtott, 782 722 192 forintos ajánlatát.

Ezzel – a KDB ülést levezető tagjának értelmezése szerint is – lényegében érvénytelennek nyilvánította ezt az úgynevezett alapajánlatot. Ez azért módfeletett különös, mert a a cég a tárgyalásos árversenyben mégis részt vett, és csak annak lezárulta után döntött úgy, hogy lényegében saját pályázatának kizárását kezdeményezi.

Csak egy maradhat?

Márpedig ez komoly fordulatot jelenthet az ügyben. A közbeszerzési törvény egy április óta hatályos módosítása szerint ugyanis az ajánlatkérő automatikusan köteles egy eljárást eredménytelennek nyilvánítani, ha azon több pályázó indul, és egy kivételével valamennyi ajánlatot érvénytelennek minősítik.

Ha tehát a KDB úgy dönt, hogy nem ad helyt a Comparex első kérelmének – annak, hogy az ő kizárását töröljék –, ugyanakkor megállapítja a Polygon-pályázat érvénytelenségét, akkor egyedül a Getronics marad versenyben. És mivel az egyversenyzős verseny nem verseny, a Postának ebben az esetben ezt az eljárást érvénytelennek kell nyilvánítania, és új tendert kell kiírnia.

Holott a cég a lehető leggyorsabban szeretné ezt a beruházást megvalósítani. Legalábbis Kazár Péter pénzügyi vezérigazgató-helyettes a cég belső lapjában, a Postásban még azt nyilatkozta (pdf) idén áprilisban: "érdemes korábban megvalósítani olyan beruházásokat, amelyek újabb bevételeket eredményezhetnek a társaság számára... kiemelte az elektronikus kártyaközpont mielőbbi létrehozását és további négy-öt olyan program megvalósítását, amelyek növelhetik a posta versenyképességét".