Mégsem lesz polcpénzlimit?

2009.10.08. 07:31
A Napi információi szerint erősen felhígítják az élelmiszer-termékpálya törvénytervezetét. A szabályozóból ugyanis kikerül a 3 százalékos másodlagos visszatérítési limit, ami a tervezet legszigorúbb pontja volt.

A kereskedők, forgalmazók és beszállítók kapcsolatát szabályozó törvényt első körben már elfogadta a parlament, de a köztársasági elnök fogalmi és alaki hibákra hivatkozva megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, amely több mint 60 napig nem csinált semmit. Így a módosítókkal kiegészített szabályozót új törvényként kell kezelni, ezért újra meg kell járatni az illetékes parlamenti bizottságoknál. A szabályozót hétfőn tárgyalják, majd a bizottsági körök után aznap a parlament elé kerülhet a törvény.

A háromszázalékos másodlagos visszatérítési limitet (egy beszállítótól a beszállított áru számlaértékéből összesen ennyit vonhatnak le különféle jogcímeken a kereskedő) már az elkészült, de hamvába holt termékpályakódexbe is szerették volna belobbizni a gyártók, ám végül nem sikerült.

Ténykérdés, hogy jelenleg a másodlagos visszatérítések esetenként akár a számlaérték 40 százalékát is elérhetik, ami a kisebb szállítóknak, tészeknek, tej- vagy húsfeldolgozóknak komoly terhet jelent, ugyanakkor a multinacionális gyártók sokszor a másodlagos visszatérítésekkel versengnek egymással. Nem mindegy számukra, hogy a beszállított termékük hova kerül az áruházon belül, ráadásul a könyvelésükben a másodlagos visszatérítések miatt jóval magasabb számlaérték szerepel, mint a termék "valós" ára és a halasztott visszafizetéssel pénzügyi műveleteket hajthatnak végre. Ezt a kicsik nem képesek megcsinálni, hiszen nem szállítanak be olyan nagy tételben, mint a multik.

A kondíciók megszüntetése tehát nem feltétlen érdeke a nagyoknak. Emlékezetes, hogy amikor a legnagyobb kiskereskedelmi lánc áttért az úgynevezett net-net elszámolásra (front marzs), lenyomva ezzel a beszállított termék árát a valós értékre, több nagy beszállítóval is összerúgta a port.

Ugyanakkor ha a szabályozóban benne marad a 3 százalékos limit, a láncok viszonylag gyorsan elhagynák a kisebb beszállítókat, megkerülve a szabályozót külföldről szereznék be a termékek egy részét, akivel viszont megmaradna a kapcsolat, azzal a nettó elszámolás "végezne" - az árverseny miatt. A jogászokkal és pénzügyi szakemberekkel felvértezett multinacionális beszállítók pedig néhány hónap alatt megtalálnák a módját, hogyan hozzák vissza a másodlagos visszatérítést, magyarul a polcpénzt.

Az elemzők szerint ha a szabályozóból kihagyják a 3 százalékot, az kisebb károkat okoz, mint ha benn maradna. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az újraírt termékpályatörvényben mennyire vették figyelembe a Gazdasági Versenyhivatal ajánlásait.