Aláírták a koncesszós szerződést a kaszinóvárosról

2009.10.09. 15:28

A pénzügyminiszter pénteken felkérte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét, hogy a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. kezdjen egyeztetést Joav Blummal, a sukorói telekcseréről, hogy helyreállítható legyen az eredeti állapot – közölte a minisztérium. Ha a tárgyalások harminc napon belül nem vezetnek eredményre, a pénzügyminiszter felkérte a Tanács elnökét, intézkedjen: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tegye meg a szükséges jogi lépéseket a csereszerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében.

A Pénzügyminisztériumban a sukorói telekcserével kapcsolatos korábban megkezdett vizsgálat tovább folytatódik, annak ellenére, hogy e témában megérkezett az MNV Zrt. saját vizsgálati jelentése.

Az ügy háttere, hogy 2008. július 30-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingatlancseréről szóló szerződést írt alá egy magánszeméllyel, Joav Blummal, a magyar állam így egy Sukoró külterületén, a Velencei-tó partján lévő 70 hektáros ingatlanért két gyümölcsös tulajdonjogát szerezte meg, az egyik Albertirsán, a másik a Pilisen található. Az állam az M4-es autópálya-építéssel indokolta a csere szükségességét.

A sukorói telket 1,1 milliárd forintra, a két mésik ingatlant 800 millió forintra értékelték akkor, a különbözetet kifizették az államnak. Az ügyben lezajlott vizsgálat azonban kimutatta, hogy a két ingatlan csak 193,8 milliót érnek, vagyis 800 millió forinttal túlbecsülték azokat.

Aláírt koncessziós szerződés

Miután a KC Bidding Kft. megnyerte a Közép-Dunántúl Régió területén létesítendő I. kategóriájú játékkaszinó üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázatot, a társasággal pénteken létrejött a koncessziós megállapodás. A pénzügyminiszter a koncessziós pályázatot idén februárban írta ki, és az eredményhirdetés augusztus 14-én volt, a pályázat nyertese a KC Bidding Kft. lett.

Augusztusban a pénzügyminiszter még azt jelezte, hogy szigorú feltételek teljesítésétől teszi függővé a koncessziós szerződés megkötését a pályázóval. ilyen feltétele az, hogy a magyar állam garanciát kell kapnia a pályázó által vállalt szakmai és beruházási programnak a beadott pályázat keretei között történő megvalósítására, továbbá arra is, hogy a pályázó társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek rendezett helyzetűek. A feleknek az eredményhirdetés után 60 nap állt rendelkezésre a koncessziós szerződés megkötéséhez.

A pályázati kiírás alapján a koncessziós szerződésben a megvalósítás helyszíneként a Közép-Dunántúli Régió szerepel. A befektetőcsoportnak a régión belül van lehetősége a jogszabályoknak megfelelő kaszinó projekt megvalósítására, a szerződés tehát nem rendelkezik a beruházás pontos helyszínéről.