Távozik a MÁV vezérigazgatója

2009.10.15. 12:20 Módosítva: 2009.10.15. 12:58
Heinczinger István munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg november 15-i hatállyal.

Távozik a MÁV vezérigazgatói posztjáról Heinczinger István, munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg november 15-i hatállyal, közölte a közlekedési tárca csütörtökön.

Heinczinger István
Heinczinger István

A közlemény szerint Heinczinger István egy hónapos felmondási idejére járó munkabérén túl más juttatást, végkielégítést nem kap, feladatait Andrási Miklós elnök-vezérigazgató veszi át.

Andrási Miklóst már július elsején bemutatta Hónig Péter közlekedési, hirközlési és energiaügyi miniszter, mint a MÁV új elnökét. Kisvártatva vezérigazgató is lett, vagyis mostanáig ketten töltötték be ezt a posztot.

Az Index úgy tudja, hogy a szaktárca eredeti szándékai szerint Heinczinger már júliusban ment volna. Maradására két közkeletű magyarázat volt forgalomban. Az egyik szerint az MSZP bal szárnya ragaszkodott személyéhez. A másik szerint olyan megoldást kerestek ilyen sokáig, hogy a vezérnek ne kelljen irritáló összegű végkielégítést fizetni.

Részben kicserélődik a MÁV igazgatósága, amely 2009. október 15-től az alábbi személyi összetételben működik tovább: Andrási Miklós lesz az elnök; Derzsi András, Kozák Tamás, Dr. Mosóczi László, Nátrán Roland pedig a tagok. Az új igazgatósági tagok kinevezése 2012. december 31-ig szól.

Balra Heinczinger István, jobbra Andrási Miklós, középen Hónig Péter közlekedési miniszter
Balra Heinczinger István, jobbra Andrási Miklós, középen Hónig Péter közlekedési miniszter

Igazgatósági tagságáról már korábban lemondott Seregélyes Kálmán és Varga András, és október 15-én ugyanígy döntött Heinczinger István is. Hónig Péter közlekedési, hirközlési és energiaügyi miniszter 2009. október 14-én visszahívta a testületből Balogh Andrást és Kalmár Istvánt.