Hétéves mélypontján az építőipar

2009.10.16. 11:07
Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene augusztusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A nem különösebben érdekfeszítő adatot az teszi kicsit izgalmassá, hogy a szektor rendelési számai némi reményt adnak a közeljövőre nézve.

Hétéves mélypontja körül ingadozik az építőipar teljesítménye az idén, látható elmozdulást nem igen tapasztalhatunk – ezt mutatja az utolsó, augusztusi adat is, ami 0,1 százalékos zsugorodásról számol be.

1015epip1.gif

Az egy évvel korábbi termelési volumenhez képest 7,2 százalékos a visszaesés, ez úgy áll össze, hogy az épületek körében több mint 15 százalékos csökkenést, az egyéb építmények területén 3,5 százalékos javulást regisztrált a KSH. Ez egybevág azzal a kialakult képpel, hogy az ágazatot az idén az EU-támogatásokból finanszírozott állami megrendelések támasztják valamelyest – kommentálja az adatot a Portfolio.hu.

A kilátásokat illetően a globális válság többféle csatornán is fékező szerepét szoktuk kiemelni, és ez ügyben nem sok minden változott az elmúlt hónapokban. Ennek ellenére a rendelési adatok életjeleket halvány mutatnak az ágazatban. A 2009 augusztusában kötött szerződések volumene 12,6 százalékkal magasabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 12,2 százalékkal, egyéb építményekre 13,4 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

1015epip2.gif

A KSH közlése szerint az épületek új szerződéseinek növekedése néhány nagy, kereskedelmi, illetve ipari épületre kötött szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények körében az útépítésekre, közművekre és kommunális létesítményekre kötött szerződések voltak jelentősek.