Legyőzheti-e a Volánt az Orangeways?

2009.10.21. 08:05 Módosítva: 2009.10.21. 08:08
A hazai távolsági buszjáratok piacáról ugyan egyelőre távol tartják az Orangewayst, a cég addig is a helyi tömegközlekedésben próbálkozik. Várhatóan ma Baján születik döntés, amelyből kiderül, mekkora sikerrel.

Várhatóan ma születik döntés a bajai helyi tömegközlekedés működtetésére megismételt pályázaton, amelyen a Bács Volán Zrt. és a VT-Transman Személyszállító és Szolgáltató Kft. mellett az Orangeways Autóbuszos Közlekedési Zrt. is indult.

Korábban a városvezetés tenderén - bár a pályázati dokumentációt a VT-Transman és az Orangeways is megvásárolta - csak a Bács Volán indult. Szerződést azonban végül velük sem kötött az önkormányzat, amely most új tenderrel próbálkozik.

Ahhoz, hogy a bajai tömegközlekedés piaci alapon is működtethető legyen, a rendszer teljes átalakítására van szükség. Ezt tette lehetővé a városvezetés a második fordulóban - tájékoztatta a Napit Kovács Miklós, az Orangeways igazgatója.

Szerződéskötés esetén az Orangeways elsősorban a jegyértékesítés korszerűsítésére kívánja fektetni a hangsúlyt. Emellett számottevően bővítenék az autóbuszok, valamint a járatok számát is - hangsúlyozta Kovács.

Bár a szaktárca a közelmúltban nemet mondott az Orangeways magyarországi távolsági buszjáratainak indítására, a társaság nem titkolt szándéka továbbra is a hazai személyszállítási piac megszerzése. Az utaztató terveiben 2012-re 1000-1500 saját és alvállalkozói autóbusz üzemeltetése szerepel. A jelenleg 64 autóbuszt üzemeltető cég az év első kilenc hónapjában 190 ezer utast szállított járatain, árbevétele elérte 730 millió forintot.