Sztrájkfenyegetésre meghosszabbította a Volánok monopóliumát a kormány

2009.10.26. 19:05 Módosítva: 2009.10.26. 19:24
2010-ig nem sztrájkolnak a Volán-szakszervezetek, cserébe a kormány meghosszabbítja a köszszolgáltatási szerződéseket 2016-ig. Megmarad az állami többség a társaságokban, és lesz béremelés is.

Keretmegállapodást írtak alá a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról a Volán szakszervezetek a kormány képviselőjével, a dokumentumban az érdekképviseletek legalább 2010 végéig vállalják a munkabéke fenntartását - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a VolánSzakszervezetek Együttműködési Fóruma hétfőn az MTI-vel.

A dokumentumot a kormány nevében tárgyaló MNV vezérigazgatója, Kamarás Miklós, valamint a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fórumához tartozó Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója (ADU), a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ), a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége (LKSZSZ) képviselői látták el kézjegyükkel.

Kamarás Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy több hétig folytak a tárgyalások, és mindvégig sikerült szakmai mederben tartani a megbeszéléseket, a kölcsönösen követett szempontok pedig politikamentesek voltak. Mint hangsúlyozta, olyan keretmegállapodást kötöttek, amely folyamatos együttműködésre ad lehetőséget. Ezért egy együttműködési fórum keretében a folyamatos kontaktus fenntartását határozták el. Mindkét fél arról biztosította a másikat, hogy az együttműködésre a jövőben is számítani fognak – hangsúlyozta Kamarás Miklós.

Az aláírók egyetértettek abban, hogy a helyközi közösségi közlekedés racionalizálása csak akkor érintheti a munkavállalók foglalkoztatását, munkakörülményeit, ha az feltétlenül szükséges. A kormány azt vállalta, hogy a kormány még az idén meghosszabbítja a helyközi közszolgáltatási szerződéseket 2016. december 31-ig a magyar és európai uniós előírásoknak megfelelően.

A szerződések meghosszabbításáról a megállapodás szerint december 3-ig kell határozni. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a közszolgáltatási szerződésekből a módosítás során törli az alvállalkozó bevonásának legalább 5 százalékos mértékű kötelezettségét.

A szakszervezetek képviselői a megállapodásban szereplő kormányzati vállalások maradéktalan teljesítése esetén vállalták a munkabéke fenntartását legalább 2010. december 31-ig. "Ezzel elhárult a sztrájkveszély" – olvasható a közleményben.

Egyetértettek az aláírók abban is, hogy közös céljuk a közösségi közlekedés egész rendszerének hosszú távú, finanszírozható és fejlesztési potenciált is tartalmazó működésének megteremtése. Rögzítették, hogy ezen közös célok elérésében együttműködnek, és az átszervezés idejére létrehozott konzultációs bizottságban egyeztetik a lépéseket.

A keretmegállapodásban szerepel, hogy az átalakítás során megmarad a Volán társaságokban a többségi állami tulajdonhányad, és az esetlegesen felmerülő reorganizációs költségeket az erre a célra elkülönített források biztosítják. A felek törekednek arra, hogy - például korkedvezményes nyugdíjjal és támogatással - segítsék az átalakítás során elbocsátott munkavállalókat. Arról is megállapodtak, hogy a 2009. és 2010. évi kereset- és jövedelemnövelésről szóló kétéves bérmegállapodást érvényesnek tekintik, és a megállapodást annak lejáratáig hatályban tartják.